"Fico uszító kampányt folytat, minden másra képtelen"

2022. november 4. - 13:46 | Belföld

A választási ciklus lerövidítéséről szóló népszavazás a Smer-SD és Robert Fico uszító kampányának része – jelentette ki Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes. A népszavazást pénzszórásnak tartja, és nem javasolja az embereknek a részvételt.

"Fico uszító kampányt folytat, minden másra képtelen"
Robert Fico (Fotó: TASR)
Korábban:
„Fico népszavazása az adófizetők pénzének értelmetlen pazarlása” – így reagáltak a politikusok a népszavazás kihirdetésére

„Otromba önzés milliókat kidobni egy felesleges népszavazásra a legnagyobb válság idején, amit Szlovákia valaha is átélt. Mióta Robert Fico ellenzékben van, uszító kampányt folytat, minden másra képtelen” – jelentette ki Remišová pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette, válság idején minden egyes euróra szükség lenne az emberek megsegítéséhez, Fico pedig azért uszít folyamatosan, hogy „védje az előzetesben levő embereit”.

Remišová szerint Fico minden elveszített választás után nekilátott népszavazást szervezni, amikor pedig a kormányzása alatt tette ugyanezt valamilyen ellenzéki párt, az Fico szerint a legitim választási eredmények megkérdőjelezése volt.

Zuzana Čaputová államfő 2023. január 21-re írta ki az előrehozott választásról szóló népszavazást. Az emberek arról szavazhatnak, hogy népszavazás útján vagy parlamenti határozattal lerövidíthető legyen-e a választási időszak. A népszavazást a Smer-SD és további ellenzéki pártok kezdeményezték. Eredetileg kétkérdéses népszavazást szerettek volna, ám az államfő az első kérdéssel az Alkotmánybírósághoz fordult, amely kimondta, hogy a kérdés alkotmánysértő, ezért nem lehet róla népszavazást tartani.

(TASR)