A Fico vezette ellenzék rendkívüli ülésekkel bombáz, az SaS és az OĽaNO kiszáll a játszmából

2021. szeptember 29. - 07:53 | Belföld

Az energiaárak emelkedéséről szóló rendkívüli parlamenti vita szerdán folytatódhat, másik hárommal együtt, melyek reggel nyolckor veszik kezdetüket - ezt Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke jelentette be, miután véget ért a képvielői grémium.

A Fico vezette ellenzék rendkívüli ülésekkel bombáz, az SaS és az OĽaNO kiszáll a játszmából
Robert Fico és smeres társai (Fotó: TASR)

Az SaS és az OĽaNO ugyanakkor már kedden jelezték, hogy nem támogatják a rendkívüli ülések programját, a Sme rodina frakciója erről kedden még nem döntött.

Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője a rendkívüli parlamenti vita keddi folyamatával indokolta hozzáállásukat. Kedden ugyanis Richard Sulík (SaS) gazdasági mniszter vezette fel az energiarárak emelkedésének témáját, és folyamatosan arra hivatkozott, hogy az az előző, elsősorban a Robert Fico vezette kormányoknak köszönhető, ebből kifolyólag a jelenlegi kormány csak a jövőre nézve hozhat észszerű effektív döntéseket. Kicsúszott a 20 perces időkeretből, ami a rendelkezésére állt, és kért még időt, hogy beszélhessen a terveikről is, ám a parlamenti többség azt már nem adta meg neki, noha az ellenzék elkezdte ezután kritizálni őt, amit Sulík rossz néven vett.

"Az ellenzék szándéka nem őszinte arra vonatkozóan, hogy vitát folytasson erről a témáról. Ezt megmutatta a hozzáállásuk, amikor kifogásolták, hogy a gazdasági miniszter beszélhessen, reagálhasson a kérdéseikre" - fogalmazott az SaS frakcióvezetője.

Hasonló hozzáállást sejtetett Michal Šipoš az OĽaNO-ból, noha még nem döntöttek.

  • Az energiaárak emelkedéséről, illetve az Északi Áramlat II nevű gázvezeték működésének kockázatairól szóló rendkívüli ülést az ellenzéki Smer-SD kezdeményezte. A pártvezér, Robert Fico azonban ugyancsak nem tett mást, minthogy azt mantrázta, a jelenlegi kormány nem tesz semmit.
  • Ugyancsak a Smer képviselői kezdeményeztek rendkívüli parlamenti ülést az élelmiszerárak stabilitásával kapcsolatban, és azt követelik a kormánytól, terjesszen be egy jelentést és időtervet az általuk hozott intézkedésekről ezen a területen.
  • A harmadik rendkívüli ülést ki más szeretné, mint a Smer-SD, ennek témája a közpénzek stabilizációja lenne 2022-től, a kormánytól ennek tervét várják. Arra hivatkoznak, hogy az államadósság 2020-ban 12,4%-kal nőtt 2019-hez képest, amivel minden alkotmányos határértéket túllépett, idén pedig tovább növekszik.
  • Tomáš Taraba és Filip Kuffa független képviselők a negyedik rendkívüli ülésen pedig a szlovák egészségügy katasztrofális állapotáról és a közegészség veszélyeztetéséről kíván határozatot elfogadni a parlamentben.

(TARS)