Fico videóban szólt Čaputovához: felszólította, hogy egyes bűncselekmények esetében javasoljon hosszabb elévülési időt

2024. február 12. - 20:50 | Belföld

Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök felszólítja Zuzana Čaputová államfőt, hogy a Btk.-módosítása vétójában javasoljon 20 éves elévülést az élet és egészség, a szabadság és az emberi méltóság, a család és a fiatalkorúak elleni bűncselekmények esetében. Szerinte a koalíció így foglalkozna a nemi erőszak elévülési idejének meghosszabbításával, amelyet a parlament a Btk.-val tíz évre rövidítene le. Ezt egy, a közösségi oldalán közzétett videóban mondta.

Fico videóban szólt Čaputovához: felszólította, hogy egyes bűncselekmények esetében javasoljon hosszabb elévülési időt
TASR-felvétel

„A koalíció foglalkozni fog ezzel az észrevétellel, és ismétlem, annak ellenére, hogy meg vagyunk győződve a módosítás helyességéről, az elnök esetleges javaslatának hajlandók vagyunk eleget tenni“ – mondta Fico.

Kitért arra is, hogy a nemi erőszak bűntettének elévülése 1961 és 2005 között tíz év volt, és csak ezután emelte 20 évre Mikuláš Dzurinda kormánya. „Úgy döntöttünk, hogy csökkentjük ezt az időt tíz évre, hogy ezzel is ösztönözzük a nemi erőszakot átélő nőket, hogy minél előbb bejelentsék a velük történteket“ – tette hozzá.

Szerinte az ellenzéknek nem volt elég érve ebben a témában, ezért „érzelmes színházat“ folytatott a múlt héten a parlamentben.

TASR