Fico vs. Szlovákia: Strasbourgig vitte el a miniszterelnök a csiffári vadászházban történt lehallgatások ügyét

2023. november 27. - 13:25 | Belföld

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága megerősítette, hogy foglalkozik Robert Fico miniszterelnök találkozóinak lehallgatásával.

Fico vs. Szlovákia: Strasbourgig vitte el a miniszterelnök a csiffári vadászházban történt lehallgatások ügyét
Felvétel a csiffári vadászházból (aktuality.sk)

Mint ismert, 2021-ben a csiffári vadászházban találkozgatott Robert Fico, Robert Kaliňák, Miroslav Bödör, Marek Para ügyvéd, valamint Pavol Gašpar korábbi országos rendőrfőkapitány. Az elhíresült vadászházat eredetileg orvvadászat gyanúja miatt kezdték megfigyelni a hatóságok, közben pedig azt kapták lencsevégre, ahogy Miroslav Bödör az ügyvédeket és a Smer képviselőit fogadta. A felvételeken hallható volt, ahogy a szóban forgó személyek az aktuális ügyekben zajló nyomozásokról diskuráltak.

A strasbourgi bíróság most arra kéri a kormányt, hogy nyilatkozzon arról, hogy a szlovákiai tárgyalás eddigi eljárása tisztességes volt-e, és Strasbourgnak kell-e foglalkoznia az üggyel.

Fico a csiffári vadászházban arról, hogyan szökött meg a karanténból a covid alatt:

Fico ez év május 25-én fellebbezett a strasbourgi bíróságon, a panasz Fico vs. Szlovákia nevet viseli. A miniszterelnök szerint jogait megsértését, ideértve a tisztességes eljáráshoz vagy a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot.

A bíróság november 6-án tájékoztatta az ügyről a szlovák kormányt.

Fico a lehallgatás miatt először az Alkotmánybíróságon próbálkozott kártérítést kicsikarni - 33 ezer euró értékben-, ott azonban nem járt sikerrel, a bíróság megalapozatlannak találta az indítványt.


(Hn. parameter)