Ficóék azonnal léptek: feljelentik a Kováčikot elítélő bírónőt

2021. szeptember 20. - 19:31 | Belföld

Az ellenzéki Smer-SD feljelentést tesz Pamela Záleská, a Specializált Büntetőbíróság bírója ellen, aki hétfőn bűnösnek találta Dušan Kováčik egykori speciális ügyészt. Ezt maga Robert Fico, a párt elnöke jelentette be, aki szerint jogelferdítésének gyanújával tesznek feljelentést.

Ficóék azonnal léptek: feljelentik a Kováčikot elítélő bírónőt
Fotó: TASR

Fico kijelentette, hogy elejétől fogva tipikus politikai eljárásról volt szó, amit az ötven évvel ezelőttiekhez lehetne hasonlítani. „Ez az eljárás Záleská bírónő irányításával még rosszabb volt” – állapította meg Fico, aki szerint a bírónő „gyakorlatilag a semmi” alapján ítélte hétfőn 14 évre Dušan Kováčíkot. A Smer elnöke ártatlannak nevezte az egykori speciális ügyészt.

„Hihetetlen, hogy a bírónő milyen önkényes ítéletet hozott. Egyfolytában elutasította a Dušan K. javát szolgáló bizonyítékok bemutatását” – jegyezte meg Fico, aki arra is kitért, hogy a bírónő állítása szerint baráti kapcsolatban van Monika Tódová újságíróval, aki Kováčik ellen írt cikkeket. „Milyen objektivitásról beszélhetünk ezzel kapcsolatban?” – tette fel a kérdést.

Fico, aki maga is részt vett a hétfői ítélethirdetésen, meggyanúsította az újságírókat, és „gratulált” nekik a „piszkos munkáért”.

Az ítélethirdetéssel kapcsolatban felszólalt a Hlas-SD is, amely tiszteletben tartja a Specializált Büntetőbíróság ítéletét, ugyanakkor rámutatott, hogy az még nem jogerős, ezért megvárják a végső határozatot.

A bazini Specializált Büntetőbíróság hétfőn bűnösnek találta Dušan Kováčik egykori speciális ügyészt bűnszervezet támogatása, kenőpénz elfogadása, hivatali visszaélés folytatólagos elkövetése, valamint minősített adat veszélyeztetése vádjában, amiért 14 éves szabadságvesztésre és vagyonelkobozásra ítélte.


TASR/para