Ficóék azt a bírósági szenátust jelentették fel, amelynek egy smeres képviselő fia asszisztál

2022. január 18. - 17:34 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság szenátusának – amelynek munkáját a napokban megkérdőjelezte Robert Fico, a Smer-SD elnöke – egy smeres képviselő, Peter Šuca fia asszisztál.

Ficóék azt a bírósági szenátust jelentették fel, amelynek egy smeres képviselő fia asszisztál
Robert Fico (Fotó: TASR)

A SME napilap információi szerint Matúš Šucáról van szó, aki Martina Zeleňáková bírónő asszisztenseként dolgozik. Éppen Zeleňáková az egyike azoknak a bíróknak, aki ellen Fico és ügyvédei, Marek Para és Pavol Gašpar büntetőfeljelentést tettek múlt héten amiatt, hogy szerintük akadályozzák az Alkotmánybíróság döntését.

Fico korábbi kijelentése szerint az Alkotmánybíróság döntése értelmében megsértették Norbert Bödör alkotmányos és emberi jogait. Az ügyvédek szerint az Alkotmánybíróság a döntése által ugyan közvetlen módon nem engedte szabadon Bödört, de egyértelműen semmissé tette az első- és másodfokú bírósági határozatokat.

Bödört egyébként azóta már szabadon engedték, majd újra letartóztatták a Hengerek (Valčeky) üggyel összefüggésben. A bazini Specializált Büntetőbíróság viszont vasárnap ismét a szabadlábra helyezéséről döntött. A Tisztítótűz (Očistec) és a Marhapásztor (Dobytkár) ügyben is folyik eljárás ellene.

A bírói asszisztenseknek részletes áttekintésük van a szenátus által tárgyalt ügyekről. Šuca tavaly Alena Šišková bíró asszisztense volt, aki néhány hónappal később lemondott bírói tisztségéről.

A Bödörről való döntéskor éppen Šišková volt az a bíró, aki javaslatot tett kollégáinak az üggyel kapcsolatban.

"Az asszisztensnek nincs közvetlen befolyása a döntésre, azért mindig és kizárólag a határozattal aláírt szenátus elnöke, vagy a szenátus egésze a felelős. Az a tény, hogy Matúš Šuca asszisztens Peter Šuca parlamenti képviselő fia, semmiképpen nem azt jelenti, hogy nem tudja megfelelően ellátni a munkáját" - mondta Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője.

"A fiam asszisztens, és olyan munkát végez, amilyet adnak neki" - mondta a képviselő, aki a SME napilap megkeresése előtt állítólag nem tudott arról, hogy Bödörről az a szenátus döntött, amelyben a fia dolgozik. Hozzátette, ezenkívül a büntetőfeljelentés közvetlenül a két bíró lépéseire vonatkozik, nem pedig az asszisztenseikre.


(sme.sk)