Ficóék lenyomják Pellegrinit, Hegerék kirúgják a széket Matovič alól, Simonék meg ismét beintenek Forróéknak

2023. március 17. - 00:56 | Belföld

Érdekes eredményeket hozott az AKO ügynökség legfrissebb felmérése. Ha márciusban tartanák a választásokat, akkor azokat a Smer nyerné meg a szavazatok 17,6 százalékával. Az Ipsos kutatása után tehát ez a második alkalom, hogy Robert Ficóékat az élen látják a szociológusok. A Smert a Hlas követi 16,1 százalékkal, és a harmadik legnépszerűbb párt pedig a szépen megerősödött Progresszív Szlovákia, amelyikre már 15,1 százaléknyian szavaznának. A legerősebb kormánypártként jegyzett  OĽaNO alig kerülne be a parlamentbe, mert az Eduard Heger vezette Demokraták már szinte 5 százaléknál tartanak. A magyar pártok "viadalát" ismét a Magyar Fórum nyerte meg.

Ficóék lenyomják Pellegrinit, Hegerék kirúgják a széket Matovič alól, Simonék meg ismét beintenek Forróéknak
Fotó: TASR

Az SaS a negyedik helyen végezne a szavazatok 8,1 százalékával. Őket a Sme rodina és a Republika követi a voksok 6,8 százalékával, majd a KDH következik 6,7 százalékkal és utolsóként a parlamentbe az OĽaNO jutna be a szavazatok öt százalékával. Az az OĽaNO, amelyik éppen három évvel ezelőtt még 25 százalékot szerzett a 2020-as választásokon.

Már az Ipsos márciusban ismertetett felmérése is jelezte, hogy Eduard Heger új pártja, a Demokraták kiütheti az OĽaNO-t a parlamentből. Az Igor Matovičnak hátat fordító politikusokból összerántott Demokratákban az AKO szerint a választók 4,9 százaléka bízik, de ezzel az eredménnyel még a törvényhozás kapuin kívül találná magát a kormányfő új pártja.

Ami meg a parlamenten kívül tevékenykedő magyar pártokat illeti, ahogyan azt februárban is láthattuk, a Magyar Fórum (2,2 százalék) ismét megelőzte a Szövetséget (1,9 százalék).

A vázolt eredmények szerint a Smer 32 képviselői helyet, a Hlas 30, a PS meg 28 mandátumot szerezne. Az SaS 15, a Sme rodina, a Republika és a KDH 12 mandátumot kapna. Kilenc képviselőre tenne szert az OĽaNO is.

(sárp)

Címkék: AKO, AKO-felmérés