Ficóék megszavaznák a legújabb szankciós csomagot, de vannak feltételeik

2023. november 18. - 14:35 | Belföld

Még a 12. szankciós csomag elfogadása előtt a Smer politikusai egy hatástanulmány készítéséért fognak lobbizni, amelyből majd kiderülhet, hogy az milyen hatással lesz Szlovákiára - jelentette ki Juraj Blanár külügyminiszter az RTVS Sobotné dialógy című műsorában. 

Ficóék megszavaznák a legújabb szankciós csomagot, de vannak feltételeik
Putyin és Fico (TASR)

„A mi vörös vonalunk az, hogy a csomagban nem tartalmazhatja a nukleáris üzemanyagot, mert az erőműveink még nem állnak készen más üzemanyagra, csak ami Oroszországból jön. Úgy tűnik, az Európai Unió erre a kérésünkre hallgat”

- mondta Blanár.

"Ha a nukleáris üzemanyag megjelenne a szankciós csomagban, azt más kormányok is megvétóznák, nem csak a Smer kormánya. Minden kormány ugyanúgy cselekedne, a Smernek nincs a szuverenitásra monopóliuma"

- nyilatkozta a műsorbeli vitapartnere, Tomáš Valášek (PS).

A külügyminiszter szerint a szankciók negatív hatásai leginkább Szlovákiában érződtek. Blanár úgy tűnik egyetért Ficóval, hiszen ő is elmondta, hogy Ukrajnát Európa legkorruptabb országának tartja.

" Ott a korrupció tetőtől talpig ér, úgy tesznek, mintha nem lenne holnap"

- mondta a politikus, mikor szóba került az az 50 milliárdos uniós csomag, amit Ukrajna számára szavaznának meg a tagállamok. Viszont szerinte lehetséges, hogy a kormány végül igennel fog szavazni.

(RTVS)