Ficóék megveszik maguknak a nyugdíjasokat – a karácsonyi ajándék után jöhet a nyugdíjkorhatár csökkentése

2023. november 23. - 08:48 | Belföld

A megalakulást követően az új kormány első intézkedése volt, hogy még 2023-ban 13. havi nyugdíjat fizessenek a nyugdíjasoknak. Eredetileg 150 eurós összegről volt szó, amit aztán 300-ra növeltek. A juttatást illetően jövőre is várhatók változások, de a jelek szerint a kormány egyéb módosításokra is készül a nyugdíjakat illetően – írja az Aktuality.

Ficóék megveszik maguknak a nyugdíjasokat – a karácsonyi ajándék után jöhet a nyugdíjkorhatár csökkentése
Fotó: TASR - Jaroslav Novák

„Mi is értékeljük a szülőket azzal, hogy csökkentjük a nyugdíjba vonulás korhatárát” – reagálta Erik Tomáš (Hlas) munkaügyi miniszter Veronika Remišová (Za ľudí) kritikájára a Markíza Na telo című műsorában, aki felrótta neki, hogy eltörölték a szülői nyugdíjbónuszt.

A munkaügyi miniszter nem fejtette ki bővebben a nyugdíjkorhatár csökkentésének témáját. A minisztérium az Aktuality érdeklődésére csupán annyit közölt, hogy még szakmai tanácskozásra van szükség, így egyelőre korai lenne a korhatárcsökkentés részleteiről beszélni.

A jelenlegi nyugdíjkorhatár Szlovákiában az egyik legalacsonyabb a fejlett országok közül. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb adatai szerint Szlovákiában a férfiaknál 60,2 év, a nőknél pedig 59,8 év az úgynevezett tényleges nyugdíjkorhatár.

A legtöbb országban viszont az emberek sokkal később érik el a nyugdíjas éveket, például a szociális téren nagyvonalúbb államokban is magasabb a nyugdíjkorhatár. Dániában ez a férfiak esetében 63,8 év, a nőknél 63,5 év. Svédországban a férfiak majdnem 66 évesen vonulnak nyugdíjba, míg a nők közel 65 évesen.


(Aktuality)