Ficóék menesztenék a belügyminisztert, hétfőn indítványozzák a leváltását

2021. június 6. - 18:17 | Belföld

Az ellenzéki Smer-SD hétfőn bizalmatlansági indítványt készül benyújtani Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter ellen.

Ficóék menesztenék a belügyminisztert, hétfőn indítványozzák a leváltását
Fotó: TASR

A párt elnöke, Robert Fico szerint a Mikulec leváltását célzó rendkívüli ülésen fel kellene olvasni a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) épületében tartott titkos találkozóval kapcsolatos jelentést.

Fico szerint a jelentés alátámasztja a bizonyítékokat és legalább négy olyan konkrét botrányról van benne említés, amikor manipulálták a büntetőeljárást és befolyásolták a tanúkat. Az egykori kormányfő hozzátette, nyilvánvaló, hogy bizonyítékok nélkül vannak emberek letartóztatásban hamis vallomások alapján.

„Azt akarjuk, hogy normális módon vizsgálják ki ezeket a dolgokat, hogy szabadon engedjék ezeket az embereket és legyen lehetőségük védekezni” – tette hozzá.

A parlament elnökének a bizalmatlansági indítvány benyújtását követően hét napon belül kell összehívnia a rendkívüli ülést. Az ellenzék azután követelte Mikulec leváltását, miután csütörtökön őrizetbe vették Adrián Szabót, a belügyminisztérium Felügyeleti Szolgálati Hivatalának igazgatóját. Hivatali hatáskörrel való visszaélés és korrupció gyanújával indult ellene büntetőeljárás.

Fico meggyőződése, hogy Szabó letartóztatásával el akarják hallgattatni a belügyminisztérium alá tartozó felügyelőséget, amely a Szlovák Titkosszolgálat jelentésével összefüggésben folytat vizsgálatot.


(TASR/para)