Ficóék mindent megtesznek azért, hogy a kormány a helyén maradjon

A legerősebb kormánypárt, a Smer-SD mindent megtesz azért, hogy a jelenlegi kormány a helyén maradjon. Ha ez nem sikerül, és nem marad más lehetőség, akkor az ország számára a legtisztességesebb megoldás az előrehozott választás lesz – jelentette ki szerdán újságírók előtt Erik Tomáš, a Smer-SD képviselője és Robert Fico kormányfő tanácsadója.

Tomáš a háttérben folyó tárgyalásokat nem akarta kommentálni. Annyit mondott, hogy optimálisnak tartaná, ha még a héten sikerülne elfogadni egy végleges állásfoglalást. Hozzátette: a Smer-SD küldöttsége csak ezután találkozik Andrej Kiska államfővel.

Robert Fico szerdán megjelent a parlamentben, hogy részt vegyen a frakcióülésen, az újságíróknak azonban nem volt hajlandó nyilatkozni a Híd előrehozott választásokra vonatkozó határozatáról.

Miroslav Číž, a Smer-frakció alelnöke elmondta: a pártban a Híd határozatából két lehetőséget olvasnak ki: az előrehozott választásokat, vagy a kormány mélyreható átalakítását. Bugár Béla pártja az Országos Tanács hétfői ülése után kinyilvánította: ha nem sikerül megegyezni a koalíciós partnerekkel az előrehozott választásokról, a Most-Híd kilép a koalícióból. Číž szerint ugyanakkor az előrehozott választások mellett a kormányfőcsere lehetőségéről is tárgyalnak.

A Smer-SD képviselője elmondta: az ellenzék bizalmatlansági indítványát a párt biztosan nem fogja támogatni, de azt nem tudta megmondani, hogy a koalíciós partnerek hogyan fognak szavazni. Hozzátette: jelenleg arról is tárgyalnak, hogyan viszonyuljanak a hétfői parlamenti üléshez, melyen sor kerül a bizalmi szavazásra.

Gál Gábor, a Most-Híd frakcióvezetője arra a kérdésre, hogy hogyan képzeli el a kormány átalakítását, azt válaszolta, hogy a kormányátalakítás a miniszterek lecserélését jelenti. „Ez számunkra elfogadhatatlan. Vagy előrehozott választások lesznek, vagy megdöntjük a kormányt” – ismételte el a párt álláspontját.

Tibor Bernaťák, az SNS frakciójának vezetője elmondta, hogy továbbra is folynak a tárgyalások a koalíciós vezetők között. Hozzátette: a kormány továbbra is működőképes, és amíg ez így marad, az SNS a kormánykoalíció tagja marad.   

Az ellenzék Fico ellen benyújtott bizalmatlansági indítványát az SNS nem támogatja. „El tudják képzelni, hogy valaki megdönti a saját kormányát? Egyszer már megtörtént ez, de az SNS nem fogja megdönteni a saját kormányát” – tette hozzá Bernaťák.

Bugár Béla, a Híd elnöke hétfőn bejelentette, hogy pártja az SNS-szel kezd tárgyalni az előrehozott választásokról, mivel Fico ezt a lehetőséget korábban elvetette. Ha a tárgyalás nem vezet eredményre, a Híd kilép a koalícióból.

Andrej Danko, az SNS elnöke másnap kijelentette: az előrehozott választások időpontjáról egyelőre korai beszélni, és az SNS csak akkor hajlandó tárgyalni erről, ha a kormány, illetve a koalíció megbukik vagy működésképtelenné válik.


TASR/para