Ficóék nem bólintottak rá Lipšic alkujára – megszüntetik a Speciális Ügyészi Hivatalt

2023. december 6. - 12:20 | Belföld

A kormány hivatalosan javasolja a Speciális Ügyészi Hivatal megszüntetését. A javaslat szerint 2024. január 15-től a Speciális Ügyészi Hivataltól minden jogerősen lezárt ügy irata átkerül a Főügyészséghez, illetve a befejezetlen ügyek az illetékes kerületi ügyészségekhez.

Ficóék nem bólintottak rá Lipšic alkujára – megszüntetik a Speciális Ügyészi Hivatalt
Robert Fico (Fotó: TASR - Martin Baumann)

A kormány azzal indokolja döntését, hogy a Főügyészség és Speciális Ügyészi Hivatal intézményi háborúban állnak.

„Az állam büntetőpolitikájának két különböző koncepcióját hirdetik, miközben a Speciális Ügyészi Hivatal, annak ellenére, hogy a Főügyészséggel ellentétben nem alkotmányos állami szerv, autonóm büntetőpolitikát alkalmaz, amely során nem tartja tiszteletben a Főügyészséget mint az ügyészség monokratikus struktúrájának vezetőjét. Ez egyebek mellett abban is megnyilvánul, hogy a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészei nem tartják tiszteletben a Főügyészség ítéleteit, és igyekeznek őket megkerülni” – áll a dokumentumban.A kormány szerint ezáltal sérül a jogbiztonság és a jogszabály kiszámíthatósága.

Daniel Lipšic speciális ügyész kijelentette, hogy kész lemondani posztjáról, ha a kormány nem szünteti meg a Speciális Ügyészi Hivatalt. A kormány javaslatát viszont már elfogadták. A Specializált Büntetőbíróság továbbra is működhet.


-para-