Ficóék szabotázst szimatoltak: büntetőfeljelentést tettek a NAKA nyomozói és bírók ellen

2022. augusztus 17. - 12:30 | Belföld

Az ellenzéki Smer-SD szerdán szabotázs gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett a Főügyészségen. Robert Fico pártelnök szerint az eljárás bizonyos személyek szélesebb körét, köztük a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozóit is érinti.

Ficóék szabotázst szimatoltak: büntetőfeljelentést tettek a NAKA nyomozói és bírók ellen
Robert Fico (Fotó: TASR)

Fico nyomatékosította, hogy nem anonim feljelentésről van szó, a Smer kiáll minden szava mellett. Bízik benne, hogy az ügyészség megfelelően jár el az ügyben.

„Ha valaki az Alkotmány megsértésének szándékával visszaél funkciójával, hivatásával, akkor érthető módon súlyos bűncselekményt, jelen esetben szabotázst követ el” – jelentette ki Fico, majd hozzátette, hogy a feljelentés dokumentumához csatolták a NAKA nyomozóinak legális lehallgatásainak írott változatait.

Fico szerint ezek a személyek olyan intézmények elleni támadásról beszéltek, mint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) vagy a Pozsony III Járásbíróság. Az egykori kormányfő továbbá a Smer elleni támadásról, illetve a politikai ellenzék likvidálásáról is beszélt.

„Semmi kétség afelől, hogy ha az NBÚ-ról és a bíróságról beszélünk, vagy a Felügyeleti Szolgálati Hivatal, illetve Diana Santusová elleni támadásról, vagy politikai párt ellen tervezett és reális támadásról, akkor az alkotmányos lét elleni támadásról van szó” – tette hozzá Fico.

Szerinte egy szervezett csoportról van szó. „Ha szervezett csoportként tevékenykedtek, a szabotázsért való felelősségük még nagyobb lenne” – mondta, majd hozzátette: a NAKA rendőreiből és nyomozóiból, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészeiből, a belügyminisztérium tagjaiból, az egykori és jelenlegi rendőrfőkapitányból, valamint a Legfelsőbb Bíróság és a Specializált Büntetőbíróság bíróiból álló személyi körről van szó.


TASR/para