Ficóék szerint nem létezik, hogy alkotmányellenesek legyenek a népszavazásra javasolt kérdéseik

2022. június 13. - 14:38 | Belföld

A javasolt népszavazási kérdések nem lehetnek alkotmányellenesek – jelentette ki a Smer-SD elnöke, Robert Fico népszavazási petícióval kapcsolatban a hétfői sajtótájékoztatón.

Ficóék szerint nem létezik, hogy alkotmányellenesek legyenek a népszavazásra javasolt kérdéseik
Fotó: TASR

Fico elismerte, hogy a sikeres népszavazás nem vezet automatikusan előrehozott választásokhoz, de amennyiben az első kérdésben egyetértenek velük az emberek, annak kormány lemondásához kell vezetnie.

„A második kérdés az alkotmánymódosítással kapcsolatban éppen az, amit az Alkotmánybíróság vár tőlünk, és amit nem hajlandó megtenni a kormánykoalíció” – kommentálta Fico. Rámutatott az Alkotmánybíróság határozatára, amely szerinte kimondta, hogy Szlovákiában addig nem lehet előrehozott választásokat tartani, amíg nem módosítják az alkotmányt.

Az első kérdéssel kapcsolatban elmondta, hogy ha az emberek az állami hatalom birtokosai, akkor jogukban áll lemondatni a kormányt. Nem zárta ki azonban annak a lehetőségét sem, hogy ezt követően nem lesznek automatikusan előrehozott választások, mert olyan többség alakulhat ki a parlamentben, amely ismét megpróbálkozhat kormányalakítással. Ezt azonban nem tartja valószínűnek.

Fico megjegyezte, senki nem akadt, aki a véleményezés során alkotmányellenesnek tartotta volna a kérdéseket.

A Smer-SD múlt héten indította el a népszavazási petíciós akcióját, a referendumot az október 29-i választásokkal szeretné összekötni. Az első kérdés így hangzik

„Egyetért azzal, hogy a Szlovák Köztársaság kormányának haladéktalanul be kell nyújtania a lemondását?”

A második kérdés az alkotmány módosítására vonatkozik:

„Egyetért azzal, hogy a parlament megbízatási ideje lerövidíthető népszavazással, vagy a parlament által elfogadott határozattal?”


(TASR)