Ficóék támogatják Matovič leváltását, de csakis egy dologban látják a megoldást

2022. szeptember 26. - 15:38 | Belföld

A Smer-SD mind a 27 képviselője Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter leváltására fog szavazni, de az erről szóló rendkívüli parlamenti ülést csupán „céltalan és ízléstelen színjátéknak tartja” a párt. Az egyetlen megoldás az alkotmányos válságból való kilábalásra az előrehozott parlamenti választás – tette közzé honlapján a Smer-SD. Matovič leváltását az SaS kezdeményezte.

Ficóék támogatják Matovič leváltását, de csakis egy dologban látják a megoldást
Fotó: TASR

„Önmagában Igor Matovič leváltása, előrehozott választás nélkül, semmit sem old meg. Nem lesz olcsóbb a kenyér, a kormány sem változik, marad ez a nyomorúságos helyzet, amit elsősorban Eduard Heger kormányfő testesít meg” – írta a Smer-SD.

Az ellenzéki párt kitart amellett, hogy az alkotmányos válságból való kilábalásra az előrehozott parlamenti választás az egyetlen megoldás. „A Smer-SD az előrehozott választásért harcol, és nem akarja, hogy az SaS visszatérjen a kormányba, mert ugyanolyan felelősség terheli a jelenlegi tragikus helyzetért” – tette hozz a párt.

Matovič leváltását az SaS kezdeményezte, 32 parlamenti képviselő támogatta aláírásával az indítványt, a liberális párt képviselőin kívül Miroslav Kollár és Tomáš Valášek (mindkettő független), valamint a Hlas-SD kilenc képviselője.

„Matovič nem az állampolgárok érdekeinek megfelelően látja el a feladatait. Pénzügyminiszteri tevékenysége során alkotmánysértést és törvénysértést követett el, és aláássa a polgári társadalom közfunkciók tisztességes és felelősségteljes betöltésébe vetett bizalmát” – áll az SaS indoklásában. A párt szerint Matovič az ötleteivel feldúlja az államháztartást és nehezíti a kormány munkáját, nem tartja magát az alkotmányos és törvényes keretekhez, és ezzel árt a demokratikus jogállamnak és a polgári társadalomnak. Az SaS hangsúlyozta, nem személyes okok állnak a leváltás kezdeményezése mögött.

Matovič azzal reagált a leváltási kezdeményezésre, hogy az SaS összefogott a maffiával. Szerinte a lépés azt mutatja, hogy a választás után az SaS „mindenféle szégyenérzet nélkül csatlakozik a smeresekhez”, vagy a Hlas-SD-hez. Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője szerint az SaS bosszújáról van szó.


TASR