Ficoék tudták, hogy a NAKA nyomozóit lehallgatja az inspekció és azt is, hogy eljárást akarnak ellenük indítani

2021. november 3. - 13:40 | Belföld

A Smer-SD elnökének, Robert Ficónak, a Bonul tulajdonosának, Miroslav Bödörnek, valamint Marek Para és Pavol Gašpar ügyvédeknek már augusztusban és szeptember elején is volt róla információja, hogy a belügyminisztérium inspekciós hivatala lehallgatja a NAKA nyomozóit – írja a DenníkN.

Ficoék tudták, hogy a NAKA nyomozóit lehallgatja az inspekció és azt is, hogy eljárást akarnak ellenük indítani
Robert Fico (Fotó: TASR - archív)

A lap szerint a csiffári vadászházban rögzített felvételek alapján nyilvánvaló, hogy Ficóék tudtak róla, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) elitnyomozói ellen eljárást akarnak indítani. A nyomozókat két héttel később, szeptember 13-án vették őrizetbe.

„Én nem gondolom, hogy a második körben meggyanúsítják az ügyészeket. Sem Čurillát, sem Ďurkát” – mondja a felvételen Para.

A DenníkN azt írja, a felvételből az is kiderül, hogy az ügyvédek valószínűleg már augusztus 29-én tudták, hogy lehallgatják a Tisztítőtűz nevű rendőrségi ügy nyomozóit. „Igen. Azok az ITP-k. Egyelőre négy meg nem vezetett személy van ott, ehm, csillaggal, kötőjellel és kérdőjellel megjelölt” – felelte Gašpar Ficónak a felvételen.

Az ITP a rendőri zsargonban a számítástechnikai-műszaki eszközöket jelenti, tehát a legális lehallgatásokat és videófelvételeket. Gašpar ráadásul már arról is beszélt, hogy meg is gyanúsíthatják a nyomozókat.

Egy másik találkozón, szeptember 9-én Robert Fico a Tisztítótűz-ügy nyomozócsoportjával kapcsolatos újabb fejleményekről beszélt. Mindez négy nappal azelőtt, hogy őrizetbe vették a NAKA-nyomozókat.

A Smer elnöke arról is tudott, hogy a Tisztítőtűz nyomozói vizsgálták az inspekció nyomozócsoportjának egyik vezetőjét, Diana Santusovát. Ő volt az, aki végül meggyanúsította Čurilláékat. Fico már júliusban nyilvánosan kiállt Santusová mellett, amikor a belügyminisztérium felfüggesztette a tevékenységét.

A Pozsonyi III-as Járásbíróság szeptember közepén helyezte előzetes letartóztatásba a NAKA vizsgálótisztjeit, Ján Čurillát és Pavol Ďurkát. Néhány órával később döntött a bíróság a harmadik NAKA-nyomozó, Milan Sabota vizsgálati fogságba helyezéséről is, akit ugyancsak a belügyi inspekció gyanúsított meg. Ugyancsak vizsgálati fogságba került Peter Scholtz, a belügyi belső ellenőrzés ideiglenesen kinevezett vezetője és egy másik NAKA-nyomozó, Štefan Mašin is.

A NAKA rendőreit hivatali visszaéléssel is gyanúsítja az inspekció. Mégpedig azért, mert korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatban akartak eljárást indítani az inspekció egyes emberei ellen. A NAKA rendőreinek ez azonban nem sikerült, mert az általuk elindított büntetőeljárást a már legendássá vált 363-as paragrafusra hivatkozva leállították.

A Pozsonyi Kerületi Bíróság október 1-jén ugyanakkor a NAKA négy nyomozójának szabadlábra helyezéséről döntött. A bíróság kimondta, a nyomozók semmit nem szegtek meg, a feltételezéseik megalapozottak voltak, és semmilyen bizonyíték nem szól ellenük.


(DenníkN)