Ficóhoz hasonlóan Kiska is tárgyalna a megyerendszer megváltoztatásáról

Szombaton Robert Fico kormányfő beszélt arról, hogy vissza kéne állítani a három megyés modellt, vasárnap pedig Andrej Kiska államfő is úgy nyilatkozott, támogatná a jelenlegi megyerendszer módosítását.

Egyelőre nincs megegyezés a megyék jelenlegi működési modelljének megváltozatására vonatkozóan, ám a hétvégén a kormányfő és az államfő is megszólalt ezzel kapcsolatban.

Robert Fico úgy gondolja, hogy a három megye lenne megoldás Szlovákia számára, úgy, ahogy a múltban is volt. „Olyan alapvető változásokat, mint az ország felosztása, vagy a megyék száma, nem lehetséges egyszerű törvénybe foglalni, ilyen fontos döntésekhez alkotmányos többség szükséges, azonban ez felesleges energiapocsékolás lenne“ – jelentette ki a kormányfő.

Vasárnap Andrej Kiska is elmondta, támogatná a megyerendszer módosítását, amennyiben párbeszédet kezdeményeznének ezzel kapcsolatban, ám erre a kormányfő sem lát nagy esélyt.

"Egyelőre nincs széleskörű politikai akarat a probléma megnyitására, de én amellett vagyok, hogy beszéljünk erről" - nyilatkozta Kiska a TA3 vasárnapi politikai műsorában.

Az államfő szerint a megyei választások részvételi aránya is bizonyította, hogy az emberek nem is értik pontosan, mi a megye dolga: "Problémát okoz, hogy az emberek gyakran nem tudatosítják, a megyei választásokon a mindennapi életünket befolyásoló dolgokról dönthetünk"


TASR/para