Ficónak be kell érnie a második helyezéssel - Kik a legnépszerűbb politikusok most a Facebookon?

2023. április 7. - 19:19 | Belföld

Tomáš Špaček, a Republika nevű párt tagja a legnépszerűbb politikus a Facebookon. Őt Robert Fico, a SMER-SD elnöke követi - derült ki a Denník N kutatásából.

Ficónak be kell érnie a második helyezéssel - Kik a legnépszerűbb politikusok most a Facebookon?
Robert Fico (TASR)

A portál a lista készítésekor 2023 első negyedévét vette alapul, a helyezések pedig aszerint alakultak ki, hogy kinek sikerült több interakciót (a tetszések, a hozzászólások és a megosztások összessége) bezsebelnie.

Ezek szerint Tomáš Špaček a lista királya, közel 1,65 millió interakcióval, Robert Ficonak be kell érnie a második helyezéssel (1,55 millió interakció), míg a harmadik helyen Milan Uhrík (Republika, közel 1,14 millió int.) helyezkedik el.

Zuzana Čaputová államfő az 5. (közel 600 ezer int.), Eduard Heger megbízott kormányfő csak a tizenkettedik helyre tudta magát feltornázni. Ő 255 ezer interakciót tudott begyűjteni.

A teljes lista:

Forrás: Denník N

Azt, hogy mennyire népszerűek a politikai tartalmak a Facebookon, mi sem jelzi jobban, minthogy ezen időszak 100 legnépszerűbb posztjából 44 valamelyik honatyához (vagy honanyához) kapcsolódik.

Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy a kutatás nem azt mutatja, hogy országosan kik a legnépszerűbb politikusaink, csak a Facebook-interakciókat veszi alapul, az meg tudvalevő dolog, hogy ezen a platformon főleg azok a bejegyzések aratnak igazán nagy sikert, amelyek olyan érzelmeket váltanak ki, mint a harag, a gyűlölet vagy a félelem. Az ilyen és ehhez hasonló érzelmekkel átitatott posztokat előnyben részesíti a Meta algoritmusa. Ez pedig egyenesen vezet a több milliós interakciókhoz.

(Denník N, parameter)