Ficónak mától nincsenek testőrei, ő azt mondja, nem is akar Matovič ellenőrzése alatt élni

2020. március 31. - 11:50 | Belföld

A Közjogi Méltóságok Védelmét Ellátó Hivatal mától (március 30.) nem nyújt védelmet a Smer-SD elnökének, Robert Fico exkormányfőnek.

Ficónak mától nincsenek testőrei, ő azt mondja, nem is akar Matovič ellenőrzése alatt élni
Robert Fico (Fotó: TASR)

Az intézkedésről szóló parancsot Roman Mikulec (OĽaNO) exkormányfő írta alá.

"A döntés előtt találkoztam a Közjogi Méltóságok Védelmét Ellátó Hivatal igazgatójával. Robert Fico védelmének megszüntetéséről a hatályos jogszabályok és a hivatal igazgatójának ajánlása, valamint a helyzet kiértékelése alapján döntöttem" - jelentette ki a belügyminiszter.

Robert Fico védelmét 2006-os miniszterelnöksége óta látta el az említett hivatal, melynek testőrei hétfőn éjfélkor fejezték be a smeres politikus "őrzését".

Igor Matovič kormányfő tájékoztatása szerint nem volt törvényes oka annak, hogy Fico mellé továbbra is testőröket rendeljenek. "Azzal, hogy éjfélkor elvesztette testőreit, igazságos döntés született. Én örülök ennek" - nyilatkozta Matovič.

A lépést üdvözölte a kormánypárti SaS is. "Fico végre megtudhatja, milyen egyszerű emberként élni, aki körül nem sürögnek mindig testőrök. Az indokok, melyek alapján testőröket kapott, abszurdak voltak, és az egészre több százezer eurót kellett költeni az államkasszából" - kommentálta az ügyet Lucia Ďuriš Nicholsonová, az SaS EP-képviselője.

Fico azt mondja, nem kér Matovič testőreiből

A Smer-SD elnöke kedden délelőtt kommentálta a történéseket, és álláspontja szerint elengedhetetlen volt, hogy megszűnjön az együttműködés a testőröket biztosító hivatal és személye között.

"Semmi esetre sem akarok Matovič úr ellenőrzése alatt lenni"

- hangsúlyozta Robert Fico. Egyúttal megköszönte az együttműködést korábbi testőreinek, hozzátéve, hogy a jövőt megoldja maga.

"Az, hogy mi lesz ezután, az én dolgom. Ne haragudjanak, de ezt majd én elintézem" - felelte arra a kérdésre, hogy mi lesz a biztonságával a jövőben. Az háromszoros exkormányfő nem volt hajlandó konkretizálni, hogy szervez-e valamiféle magán-testőrséget, és hogy azt a pártja fogja-e számára fizetni.

(TASR/parameter)