Ficónak semmit sem jelent Kiska pártja, Bugárt és Dankót nem lepte meg

Andrej Kiska volt államfő új pártját Robert Fico, a Smer-SD elnöke az ellenzék problémájának tekinti. „Nekem Kiska úr egyáltalán nem jelent semmit. Úgy gondolom, hogy így tekintenek rá a Smer-SD párt választói is. Minket egyáltalán nem izgat, nem törődünk vele. Ez a liberálisok, az ellenzék problémája, a Smert egyáltalán nem érinti” – szögezte le Fico.

Ficónak semmit sem jelent Kiska pártja, Bugárt és Dankót nem lepte meg
Fotó: TASR

A pártelnök ismét bírálta Kiskát, megemlítve például, hogy kormánygéppel utazott Pozsonyból Poprádra, illetve hogy hazudott az elnöki kampányának finanszírozásáról. Állítása szerint Kiska többször átverte őt is, például az alkotmánybírókkal összefüggésben. Arra is rámutatott, hogy a „nagy” országok vezetői közül senki sem fogadta őt a megbízatási ideje alatt. Úgy véli, ennek oka az, hogy a saját országát szidalmazta.

Andrej Dankót, az SNS elnökét nem lepte meg, hogy a volt államfő pártot alapít. „Talán csak Šeliga úr meglepetés, aki polgári aktivistának mutatta magát…, de ilyen az élet. Az embereknek önálló véleményt kell alkotniuk, hogy tisztázódjanak bizonyos összefüggések ezeknek az embereknek a tevékenységével kapcsolatban” – közölte. Hozzátette: minden új pártot tisztel, mint politikai vetélytársat.

„Semmi új a nap alatt” – reagált Kiska pártjanak megalakulására Bugár Béla, a Most-Híd elnöke, hozzátéve: Kiska még elnökként kezdett dolgozni a pártján. „Legalább egy hónapja tudjuk, hogy saját pártja lesz” – mutatott rá Bugár, aki szerint a média és a többi politikai párt mostantól nem úgy fog viszonyulni hozzá, mint az államfőhöz, hanem mint a politikai küzdelmek egyik résztvevőjéhez.

Andrej Kiska volt államfő hétfői, besztercebányai sajtótájékoztatóján hivatalosan is bejelentette, hogy új politikai pártot alapít Za ľudí néven. Az előkészítő bizottság tagjai Kiskán kívül Jana Žitňanská volt európai parlamenti képviselő, Juraj Šeliga, a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés volt szóvivője, Mária Kolíková volt igazságügyi államtitkár és Michal Luciak, a volt elnök belpolitikai tanácsadója.


TASR