Ficót kihallgatta a NAKA, majd megböködött egy újságírót!

2020. június 10. - 14:58 | Belföld

A Smer elnöke folytatja Vladimír Mečiarrá való transzformálódását. Szerdán a NAKA hallgatta ki a volt kormányfőt, a SME információi szerint Dobroslav Trnka volt főügyész múltja kapcsán. A kihallgatásról kifele jövet a SME újságíróját próbálta "helyre rakni".

Ficót kihallgatta a NAKA, majd megböködött egy újságírót!
Robert Fico (Fotó: SITA)

A SME beszámolója szerint Fico ingerülten távozott a kihallgatásról, de még az Országos Rendőrkapitányság épületében újságírók próbáltak neki kérdéseket feltenni. A SME riporterétől először azt kérte, hogy üljön le egy bizonyos székre, miután viszont ez nem jött össze, az ujjával kezdte őt böködni a mellkasán. "Maradjon itt! Maradjon itt!" - hajtogatta ahelyett, hogy a kihallgatásával kapcsolatos kérdésre válaszolt volna.

A Dobroslav Trnka és Marian Kočner közt évekkel ezelőtt lezajlott, rögzített telefonbeszélgetés során szóba került, hogy 2010-ben képviselőket vásárolhattak meg a parlamentben annak érdekében, hogy Trnkát újraválasszák. Trnkát akkoriban a Smer javasolta főügyésznek, egyetlen szavazat hiányzott ahhoz, hogy újraválasszák. Egy másik felvételen Ján Počiatek smeres pénzügyminiszter kért némi támogatást a főügyésztől Trnka irodájában, ahová Kočner segítségével szereltek fel kamerát.

A rendőrség nem árulta el, milyen ügyben hallgatták ki Ficót, csak a kihallgatás tényét erősítették meg. Trnkát már korábban köztisztviselői hatalommal való visszaélés ügyében gyanúsították meg, mivel nem adta át a hatóságoknak a Gorilla-ügy hangfelvételét, miközben az a Kočnerrel folytatott beszélgetése alapján évekig a széfjében lehetett.

Fico a rendőrségről a parlamentbe ment, ahol nem volt éppen a legjobb formájában, Jozef Pročko procedurális javaslatot is benyújtott, hogy helyezzék készenlétbe az egészségügyi személyzetet, mert Fico Ľubomír Vážnyval együtt vélhetően ittasak. Emiatt aztán összekapott Ľuboš Blahával is. Fico nem kívánt reagálni újságírók előtt azokra a kérdésekre sem, amelyek Peter Pellegrini pártból valótávozásra vonatkozó bejelentését boncolgatták.

(SME)