A Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából

2021. március 3. - 09:54 | Külföld

A Fidesz szerdán kilép az Európai Néppárt frakciójából, írja a Telex a magyar kormánymédia, köztük a Magyar Nemzet nyomán.

A Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából
Fotó: MTI

A lap szerint a távozásra azután kerülhet sor, hogy a frakció ma délelőtt megszavazza az alapszabályzatának módosítását, ami előírányozná a kormánypárti delegáció felfüggesztéséről szóló voksolás kiírását.

Orbán Viktor miniszterelnök Manfred Webernek, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének azt írta vasárnap:

„ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk”.

A miniszterelnök azt írta, az Európai Néppárt huzamosabb ideje vezetői és politikai válsággal küzd. „Bár ígéretek sora hangzott el”, hogy a jövővel kapcsolatban belső egyeztetéseket folytatnak, ezt nem tartották be, ehelyett – mint írta – „a belső szabályok átírása került az asztalra, rekordsebességgel és azzal a céllal, hogy megkönnyítsék képviselőink kizárását, vagy amennyiben ez a próbálkozás sem kapná meg a szükséges többségi támogatást, úgy megteremtenék a választott európai parlamenti képviselőink képviselőcsoportból történő kizárásának sebtében összetákolt és jogilag megkérdőjelezhető feltételeit”.

Az új rendtartás lehetővé tenné, hogy a frakcióból ne csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehessen zárni, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat. A szabályok elfogadásához a tagok kétharmadának a szavazata szükséges.

Az északi és balti országok hat kereszténydemokrata pártjának vezetője tegnap este nyilatkozatot adott ki, amelyben kezdeményezik a Fideszhez tartozó EP-képviselők tagságának felfüggesztését.

Telex/24.hu