FIFA-botrány: Platini és Blatter hétfőn fellebbez

2016. január 9. - 15:19 | Sport

Az egyformán nyolc évre felfüggesztett Michel Platini és Joseph Blatter megkapta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) döntését tartalmazó dokumentumokat, és hétfőn mindketten benyújthatják fellebbezésüket.

A FIFA-elnök Blattert és az európai szövetséget (UEFA) vezető Platinit a FIFA független etikai bizottsága decemberben azért tiltotta el nyolc évre a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, mert utóbbi kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet elmondása szerint tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál.

Az etikai bizottság a büntetés indoklásában "összeférhetetlenséget" és "hűtlen kezelést" említett, s jelezte: a 2011-es kifizetésnek "semmilyen jogalapja nem volt".

Az ártatlanságát hangoztató két sportvezető még decemberben jelezte fellebbezési szándékát, de meg kellett várniuk, amíg megkapják az első fokú döntés dokumentumait, amelyek a részletes indoklást is tartalmazzák. Ügyvédeik közlése szerint ez szombaton megtörtént, ezért hétfőn benyújtják kérvényüket.

A 79 éves Blatter 1998 óta vezeti a FIFA-t, a 60 esztendős Platini pedig - aki a FIFA alelnöke is egyben - 2007 óta az UEFA-t. Utóbbi számított egészen októberi eltiltásáig az idén február 26-án esedékes FIFA-elnökválasztás esélyesének, de szerdán bejelentette, hogy lemond indulási szándékáról.

Blatter számára azért fontos, hogy február 26. előtt megszülessen a fellebbviteli testület döntése, mert szeretne részt venni a tisztújító kongresszuson, amelyen megválasztják az utódját. Platini a többi között azért is akarja tisztázni magát, hogy megtarthassa az UEFA-elnöki tisztségét.

MTI/para