FIGYELEM: Bakán, Dercsikán és Csallóköznádasdon szennyezett az ivóvíz, ne fogyasszák!

2017. december 15. - 18:59 | Régió

Sürgős közleményt tett közzé a bakai önkormányzat saját weboldalán, továbbá a Közösen Bakáért Facebook-csoport és a bakai önkéntes tűzoltótestület is a Facebookon.

FIGYELEM: Bakán, Dercsikán és Csallóköznádasdon szennyezett az ivóvíz, ne fogyasszák!
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A közlemény lényege, hogy a bakai vezetékes ivóvíz olyan mértékben szennyeződött növényvédőszerrel, hogy alkalmatlan a fogyasztásra és a főzésre is, ezért azt tanácsolják a lakosoknak, ha van rá módjuk, fogyasszanak más forrásból származó vizet a mai este folyamán. A probléma ráadásul nem is csak Bakán, de a szomszédos Dercsikán és Csallóköznádasdon is fennáll, ezeknek a falvaknak megegyezik az ivóvízforrása.

A szennyeződés határértéket meghaladó mértékéről a közegészségügyi hivatal vizsgálatára hivatkozva a nyugat szlovákiai vízügyi társaság dunaszerdahelyi üzemegységének igazgatósága értesítette az önkormányzatot. A vízművek a holnapi naptól tartálykocsit helyeznek el a községben, melyből a lakosság megkapja a fogyasztási célra elegendő ivóvízmennyiséget.

„A tartálykocsi holnaptól kezdődően a lakosság szolgálatára lesz a helyi községi hivatal előtt 12.00 órától 13.30-ig és 17.00 órától 18.00 óráig” – áll a közleményben.

Közölték azt is, hogy a vízügyi társaság megtett minden intézkedést arra, hogy ezt az állapotot mielőbb eltávolítsa, folyamatban van a vízgépház szűrőberendezésének üzembe helyezése, amely biztosítja a megfelelő ivóvízellátást a falu lakosai számára.

Elértük Bertalan György bakai polgármestert, aki közölte, hogy a vízművek hétfőtől várhatóan mindegyik faluban egész napra biztosítani tudnak ivóvízellátást a lakosoknak tartálykocsik segítségével, míg a cégeknek szállítanak a telephelyükre. Mindemellett ugyanerre a napra ígérték az aktívszénszűrő beszerelését, amely néhány napon belül kitisztítja az ivóvizet.

A legnagyobb probléma viszont az, hogy egyelőre nem tudni, mióta szennyezett a bakai ivóvíz, és hogy pontosan mi a forrása. A polgármester elárulta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információik szerint egy atrazin nevű permetanyag kerülhetett az ivóvízbe, és a szennyeződés a megengedett határérték háromszorosát teszi ki.

A teljes közlemény alább olvasható:

(SzT, -nok)