FIGYELEM: Ha ilyen jogsid van, az autók többségét nem vezetheted Szlovákiában!

2023. május 27. - 08:42 | Belföld

Kellemetlenül érintheti a sofőröket, ha váratlanul tudják meg, hogy olyan jogosítványt szereztek, amelyikkel nem ülhetnek be a legtöbb személykocsi volánja mögé sem.

FIGYELEM: Ha ilyen jogsid van, az autók többségét nem vezetheted Szlovákiában!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

A Startitup hívta fel a figyelmet arra, hogy manapság az autóiskolák egy része arra csábít, hogy tegyük le a jogsit automata váltós autóra. Ez sokakat csőbe húzhat azzal, hogy ezáltal a sebességváltás helyett másra tudnak figyelni vezetés közben, csakhogy van ennek egy hátulütője. Az így szerzett jogosítványba ugyanis bekerül, hogy azt automata sebváltós rendszeren szereztük, miközben azért a legtöbb szlovákiai gépjárműben manuális a sebességváltó. Ha pedig ilyen autót szeretnének vezetni, akkor vissza kell térniük az autóiskolába.

A közúti közlekedésről szóló törvény úgy fogalmaz, hogy amennyiben automata sebességváltóval tettük le a vizsgát, akkor csak olyan járművet vezethetünk, amelyben ilyen sebváltó van. Az ilyen részletet pedig egy harmonizált kód formájában tartalmazza a jogosítványunk.

Ha ezt a korlátozást szeretnénk eltávolítani, akkor egy egyszerűsített kurzust kell elvégeznünk, nem kell az egész képzést elölről kezdeni. Ez kondíciós vezetésből és gyakorlati vizsgából állna, ami persze pénzbe kerül így is.

(Startitup)