FIGYELEM: A járványidő alatt automatikusan meghosszabbodott igazolványok csak Szlovákián belül érvényesek

2021. május 28. - 16:24 | Belföld

Csupán Szlovákiában érvényesek azok a személyi igazolványok, illetve jogosítványok, amelyek érvényessége a pandémia-törvény elfogadása után automatikusan hosszabbodott meg. Külföldre való utazáshoz új iratot kell kérvényezni – figyelmeztet a belügyminisztérium a közösségi oldalán.

FIGYELEM: A járványidő alatt automatikusan meghosszabbodott igazolványok csak Szlovákián belül érvényesek
Illusztráció (Fotó: TASR)

Azoknak az iratoknak, amelyek a krízishelyzet ideje alatt jártak le, az érvényességük meghosszabbodott a veszélyhelyzet vagy a rendkívüli helyzet visszavonását követő 4 hónapig. Kivételt képeznek az útlevelek. A veszélyhelyzet ugyan már május 14-én véget ért, de a rendkívüli helyzet továbbra is érvényben van Szlovákiában.

A járvány miatt a személyi igazolványok mellett a jogosítványok, a fegyvertartási engedélyek, valamint az egészségügyi és mentális alkalmasságot igazoló dokumentumok érvényessége is meghosszabbodott.

„Más országok viszont nem ismerik el a dokumentumok lejárati idejének ilyen módon történő meghosszabbítását a mi jogszabályunk szerint. Tehát, ha valaki külföldre tervez utazni autóval, szükséges új jogosítványt kérvényeznie” – tájékoztat a belügyi tárca.

Külföldre utazáskor minden személynek, beleértve a gyerekeknek, saját utazási irattal kell rendelkeznie. A minisztérium megjegyezte, hogy a gyerekeket nem írják be a szülők útlevelébe, valamint figyelmeztetik az embereket, hogy az új iratok intézését ne hagyják az utolsó pillanatra. Új személyi igazolványt a rendőrség illetékes részlegén országszerte lehet kérvényezni.


TASR/para