FIGYELEM: Ma nem ajánlott erdőbe vagy parkokba menni, sem a kocsit fa alá parkolni

2022. január 17. - 08:54 | Belföld

A meteorológusok mellett a rendőrség és a hivatalok is figyelmeztetnek az erős szélre.

FIGYELEM: Ma nem ajánlott erdőbe vagy parkokba menni, sem a kocsit fa alá parkolni

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMU) különböző fokozatú figyelmeztetést adott ki Szlovákia különböző régióira a várható erős szél miatt. Délnyugat-Szlovákiában, azon belül is a Csallóközben másodfokú riasztás lép érvénybe, elsősorban a Zsolnai és Besztercebányai kerületekben, valamint Eperjes megye némely hegyvidékes területein pedig harmadfokú. A hegyekben szélvihar várható, 1800 méter tengerszint feletti magasságban 110-120 km/órás széllel, emellett 160-180 km/órás széllökésekkel kell számolni.

A Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyét érintő másodfokú riasztás 60 km/órás erősségű szelet jelez előre, 85-100 km/órás széllökésekkel. Szlovákia többi régiójára első fokú figyelmeztetés érvényes.

A rendőrség is figyelmeztet a Facebookon arra, hogy ma lehetőleg ne parkoljunk fák alá, vagy közvetlen közelébe, és vezessünk lassan, óvatosan. A lakosoknak azt javasolják, hogy zárják be ablakaikat és biztosítsák a kerti bútorokat és tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat akár a teraszról, balkonról.

Nem ajánlják azt sem, hogy ma erdőben vagy fákkal teli parkokban sétáljunk és ne menjünk kidőlt villanypóznák, leszakadt vezetékek közelébe.

(TASR/parameter)