Figyelem, most a férfiak vannak a soron - Férfi fogamzásgátlás!

"Most már én szeretnék fogamzásgátlót használni" - ezzel a gondolattal sok férfi választhatja a sterilizációt. De mi van, ha később akarsz egy kisbabát?

Figyelem, most a férfiak vannak a soron - Férfi fogamzásgátlás!
Dr. Beleni Andrea - urológus (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A vazektómia során az orvos mindössze annyit tesz, hogy megszakítja az ondóvezetéket a herezacskóban. A sterilizáció ezen módja sokkal kisebb beavatkozást igényel, ezáltal jóval kevesebb kockázattal jár, mint a női sterilizáció.

A vazektómia általában ambuláns orvosi beavatkozás, maga a sterilizáció egy viszonylag egyszerű műtét.

Helyi érzéstelenítés mellett az orvos átvágja az ondóvezetékeket és a végeket elzárja, majd a herezacskón ejtett apró bemetszést a műtét végén összeölti. Az egész beavatkozás mindössze kb. 20 percig tart.

Milyen komplikációk fordulhatnak elő?

  • a here véredényeinek sérülése
  • mellékhere-gyulladás
  • fertőzések
  • a megszakított rész alatt összecsomósodott sperma gyűlhet össze

A vazektómia összetételében megváltoztatja az ejakulátumot: már nem tartalmaz spermát, hanem csak prosztataváladékot. Mivel a sperma az ejakulátumnak csak mintegy öt százalékát teszi ki, a műtét után a szaporítóanyag - amelyben már nincsen sperma - mennyisége gyakorlatilag megegyezik a vazektómia elötti állapottal. A vazektómiának nincs hatása az nemi örömökre, az erekcióra és az orgazmusra sem.

Megfordítható-e a vazektómia?

Mikrosebészeti műveletek révén a szétválasztott ondóvezeték újra összekapcsolható. Az úgynevezett referálás azonban viszonylag összetett művelet: az eljárás általános érzéstelenítés alatt zajlik, és körülbelül két órát vesz igénybe. Az eljárás végén nem garantált, hogy a beavatkozás után ismételten visszaáll a termékenység.

Dr. Beleni Andrea - urológus szakorvos

www.urologus-gyor.hu


Amennyiben bármilyen urológiai panasza vagy kérdése van, küldje el a contact@urologus-gyor.hu e-mail címre, és Dr. Beleni Andrea a Paraméter orvosi rovatában válaszol!