FIGYELEM! Rákkeltő kadmiummal szennyezett kakaópor került fel egy szlovákiai bolt polcára

2021. november 18. - 14:23 | Belföld

Magasabb kadmiumtartalmú kakaóport árult egy szlovákiai bolt.

Néhány nappal ezelőtt egy szlovákiai bolt polcára 21 kilogrammnyi címkézetlen kakaópor került fel, amiben 2,5-ször magasabb volt a kadmiumszint. Fogyasztás esetén ez hasmenést, hányást vagy fejfájást okozhat.

A cég egy cseh csokigyártótól szerezte be a kakaóport e-shopon keresztül. Tomáš Zdechovský EP-képviselő szerint a vásárlóknak vissza kellene kapniuk a pénzüket a hibás termékért. Szerinte az anyag csontritkulást és vérszegénységet, illetve szívproblémákat okozhat. Ahhoz viszont, hogy ezek a tünetek jelentkezzenek, nagyobb mennyiséget kellene elfogyasztani a szóban forgó kakaóból. Richard Koplík cseh szakértő szerint ilyen kadmiummennyiség mellett egy embernek naponta 15 kilogramm kakaót kellene elfogyasztania.

Nem ez volt az egyetlen élelmiszer Szlovákiában, ami az elmúlt időben egészségügyi problémákat okozhatott az embereknél. Az elmúlt hónapban 43 kilogramm patagóniai kalmárt importáltak a Falkland-szigetekről, amelyekben az ellenőrök 1,4 milligramm kadmiumot állapítottak meg kilogrammonként. A megengedett határérték 1 milligramm kilogrammonként.


(hnonline.sk)