FIGYELEM: Új szabályok vonatkoznak a határátlépésre és az ingázókra szerdától!

2021. február 12. - 19:09 | Belföld

Február 17-től, reggel 6 órától változnak a határátlépésre vonatkozó szabályok Szlovákiában – jelentette be Marek Krajčí egészségügyi miniszter pénteken este.

FIGYELEM: Új szabályok vonatkoznak a határátlépésre és az ingázókra szerdától!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Jövő hét szerdától érvényes, hogy aki belép Szlovákia területére, 14 napra karanténba kell vonulnia, és ki kell töltenie az e-hranica elektronikus nyomtatványt. Leghamarabb a karantén 8. napján lehet elvégeztetni a PCR-tesztet, és amennyiben ez negatív, meg lehet szakítani a karantént. Ez alól kivételt képeznek az ingázók.

A Magyarországra, Ausztriába, Csehországba vagy Lengyelországba ingázóknak 7 napnál nem régebbi negatív antigén- vagy PCR-tesztet kell felmutatniuk a határátlépéskor, nekik nem kell kitölteniük az e-hranica nyomtatványt.

Az ingázóknak fel kell mutatniuk a munkavégzésről vagy a külföldi állandó vagy átmeneti lakhelyről szóló igazolást.

Azokra, akik nem Magyarországra, Ausztriába, Csehországba vagy Lengyelországba ingáznak, hanem más európai országokból, Svájcból vagy az Egyesült Királyságból érkeznek, a következő szabályok vonatkoznak szerdától:
  • 48 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet vagy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatniuk,
  • ki kell tölteniük az e-hranica elektronikus nyomtatványt, amelyben az alábbi négy lehetőség közül legalább az egyiknek meg kell felelniük:
- kitölteni a külföldi állandó vagy átmeneti lakhely címét
- csatolni a munkavégzésről szóló igazoltást
- csatolni a dokumentumot, amely igazolja, hogy megkapta a koronavírus elleni védőoltás második adagját több mint 14 napja
- csatolni a 90 napnál nem régebbi dokumentumot, amely igazolja, hogy átesett a koronavírus-fertőzésen,
  • kötelező karanténba kell vonulniuk, de azonnal elhagyhatják azt, amint kézhez kapják a Szlovákia területén készült negatív PCR-tesztet, ennek költségeit azonban saját magának kell állniuk.

A határátlépésre vonatkozó szabályok eredetileg már hétfőn életbe léptek volna, de az erről szóló kormányhatározat csak pénteken a kora esti órákban jött ki, ezért kitolták szerdára.

„Az új rendszer célja a fertőzőbb és veszélyesebb, mutálódott koronavírus terjedésének megakadályozása" - mondta a miniszter.

A negatív teszt felmutatása és a karantén alóli kivétel még mindig érvényes például a fuvarozókra, a mentőkre, a temetkezési vállalkozókra, a létfontosságú vállalatok dolgozóira, a kezelésre szoruló betegekre stb. Ilyen esetekben a rendelet határozza meg a határátlépés feltételeit.

„Így biztosak lehetünk abban, hogy nem hurcolják be a fertőzést, és a Szlovákiában elvégzett PCR-teszt után abban is, hogy nem fertőződtek meg" - tette hozzá Krajčí.

A rendőrség a jövő héten szigorítja a határellenőrzést, néhány, a határon átvezető, alacsonyabb rendű utat lezárnak.

Ján Mikas országos tiszti főorvos arról tájékoztatott, hogy a levett mintákat a jövő héten újra vizsgálják, hogy a koronavírus brit mutációjának jelenlétét ellenőrizzék.


(DenníkN/TASR)