Figyelem! Újabb átverés terjed a Facebookon

2022. június 15. - 19:58 | Régió

Egy olvasónktól kaptuk az információt, miszerint a csalók egy újabb internetes átveréssel álltak elő.

Figyelem! Újabb átverés terjed a Facebookon
Illusztrációs felvétel (Pexels)

Olvasónknál is bepróbálkozott az illető, ám szerencsére pénzt nem tudott kicsalni tőle. Ugyanakkor a Facebook-profiljától megfosztotta őt.

Az egész történet egy egyszerű Messenger-üzenettel kezdődött, melyben egyik ismerőse arra kérte őt, hogy küldje el neki mobilszámát. Eddig még nem is volt gyanús dolog, hiszen nincs abban semmi rossz, ha egy ismerős fel akar hívni minket telefonon. Miután azonban elküldte a számát, kapott egy nyolcjegyű kódot, amit szintén meg kellett írnia az illetőnek. Erre pedig egy gratulációt kapott válaszul.

„Gratulálok! Nyertél 2900 eurót!” – szerepelt az üzenetben.

A csaló ezután arra kérte olvasónkat, hogy amennyiben 1-2 órán belül meg akarja kapni a nyereményét, fotózza le bankkártyájának mindkét oldalát és küldje el neki. Szerencsére nem dőlt be ennek, nem adott meg semmilyen adatot. Jól tette, hiszen ezeket az üzeneteket már nem az ismerőse küldte neki, hanem a csaló, aki ellopta az illető Facebook-fiókját.

Másnap egy újabb ismerősétől kapott üzenetet a Messengeren, amelyben szintén az állt, hogy küldje el neki a telefonszámát. Rövid időn belül pedig ő maga kapott egyre több olyan üzenetet ismerőseitől, amelyben megírták neki a telefonszámukat.

Olvasónk próbált mindenkinek visszaírni, hogy ez egy csalás, az üzeneteket nem ő írja. Összes ismerősének azonban már nem tudott jelezni, mivel a Facebook egyszer csak kizárta őt saját fiókjából.

Azóta se a telefonján, se a számítógépén nem tud belépni a fiókjába, hiába ad meg minden szükséges adatot.

Olvasónk neve alatt már számtalan üzenetet küldtek a Facebookon, sajnos volt, aki be is dőlt az átverésnek.

Elküldte a bankkártyája másolatát, a csaló pedig rögtön kapott az alkalmon és levette róla az összes rajta lévő pénzt.

Legyen tehát elővigyázatos! Még ha egy ismerőse neve alatt kap is gyanús üzenetet, semmiképpen ne válaszoljon rá, és ne adja meg semmilyen adatát! Ahogy ugyanis a fentebb említett példa mutatja, nagyon könnyen pórul járhatunk.

(SzC)