Figyelik a járványügyi helyzet alakulását a szakemberek, naprakészen informálnak

2020. július 9. - 16:22 | Belföld

A hazai és a külföldi járványügyi helyzet alakulását is figyelemmel kíséri a közegészségügyi hivatal és a szakértői tanács.

Figyelik a járványügyi helyzet alakulását a szakemberek, naprakészen informálnak
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„Rendszeresen kiértékelik az intézkedéseket"

- mondta csütörtökön a TASR hírügynökségnek Daša Račková, a közegészségügyi hivatal szóvivője.

A szakértők hangsúlyozták, hatékonyak a jelenleg érvényben lévő óvintézkedések. A közegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint a szerdán (július 8.) azonosított új esetek között vannak már korábban azonosított fertőzöttek, vagy külföldről hurcolták be a betegséget.

„Ezek a személyek betartották a jelenleg hatályos intézkedéseket, és jelentkeztek az illetékes regionális közegészségügyi hivatalnál"

- hangsúlyozta Račková.

Hozzátette, a fertőzöttek számának növekedése, ideértve a legutóbb azonosított 53 esetet is, elsősorban a célirányos tesztelésnek, valamint annak tudható be, hogy a szakemberek felkutatják azokat a személyeket, akik kapcsolatban voltak az azonosított fertőzöttekkel.

„Mintát vesznek a potenciális fertőzöttektől és a külföldről hazatért állampolgároktól, ezért feltételezhető, hogy növekedni fog az azonosított fertőzöttek száma"

- közölte Račková.

Hangsúlyozta, hogy a regionális közegészségügyi hatóságok meghozzák a szükséges járványellenes intézkedéseket, és helyi szinten ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. A szóvivő elmondta, a COVID-19-ben szenvedő betegek vagy az esetleges gócok nagyon gyorsan felismerhetők és azonosíthatók. Ha fertőzöttet találnak, tájékoztatják az önkormányzatot és a többi illetékest, majd közösen keresnek megoldást a helyzetre. Račková hozzátette, a régiók lakosait a regionális közegészségügyi hivatal tájékoztatja arról, hogy be kell tartani az összes szükséges járványellenes óvintézkedést és a higiéniai szabályokat.

„Ha valaki az elmúlt 14 napban olyan országban járt, amely nem szerepel a kevésbé kockázatos országok listáján, köteles regisztrálni az illetékes regionális közegészségügyi hivatalban. A hivatal tájékoztatja mindenről, amit a járvánnyal vagy az otthoni karanténnal kapcsolatban tudnia kell. A rizikós országból hazaérkezett személynek öt napig otthoni karanténban kell maradniuk, utána elvégzik a koronavírus-tesztet"

– tájékoztatott a szóvivő.

A kevésbé kockázatos országok listáján jelenleg Ausztrália, Belgium, Ciprus, Csehország, Kína, Dánia, Észtország, a Feröer-szigetek, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Hollandia, Írország, Izland, Japán, Dél-Korea, Liechtenstein, Litvánia, Lettország, Magyarország, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Új-Zéland, Lengyelország, Ausztria, Szlovénia, Spanyolország, Svájc és Olaszország szerepel.

A közegészségügyi hivatal emlékeztet, hogy aki külföldön járt, függetlenül attól, hogy melyik országban, és légúti betegség tüneteit észleli magán, hívja fel a kezelőorvosát. Az orvos felállítja a diagnózist és elrendeli a kezelést. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik, miután kapcsolatba kerültek valakivel, aki külföldön járt, légúti megbetegedés tüneteit észlelik magukon.

TASR

Címkék: koronavírus