Fiktív trágyaüzlet, ÁFA-csalás – Nem csak gyilkosságok lehetnek az alsóhatári polgármester rovásán

2019. március 4. - 22:15 | Régió

Március 4-én a Galántai Járásbíróságon kellett volna megjelennie Dora Ferenc alsóhatári (Galántai járás) polgármesternek. A 2015 óta zajló bírósági eljárásban Dorát – akit február 21-én több gyilkosság vádjával vett őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) – ÁFA-csalással vádolják.

Fiktív trágyaüzlet, ÁFA-csalás – Nem csak gyilkosságok lehetnek az alsóhatári polgármester rovásán
A bal oldali felvételen: Dora Ferencet fegyveres őrök vezetik a Specializált Büntetőbíróság besztercebányai tárgyalására, a jobb oldali felvételen a Galántai Járásbíróság (Fotók: SITA, Paraméter)

Bár az alsóhatári polgármester – akit két rendbeli gyilkossággal, és egy gyilkosság előkészítésével gyanúsítanak – annak ellenére is részt vehetett volna a bírósági tárgyaláson, hogy bő egy hete vizsgálati fogságba helyezték, ő mégsem kívánt a vádlottak padjára ülni, és kérvényezte, hogy távollétében folytatódjon az eljárás, amely adóügyi bűncselekmények elkövetése miatt zajlik ellene és egy vádlottársa, Peter V. ellen.

A Galántai Járásbíróság az első vádpontban azzal vádolja Dora Ferencet, hogy 2006-ban mezőgazdasági cégén keresztül, fiktív számlák alapján jogosulatlanul igényelt ÁFA-visszatérítést a galántai adóhivataltól.

A vonatkozó vádirat szerint Dora cége, az ASTER PLUS 2006 februárjában több mint 333 ezer euró (kb. 10 millió korona) értékben vásárolt ezer tonnányi trágyát egy nagyszombati cégtől – de csak papíron.

Az üzlet csupán fiktív módon ment végbe, és a hamis számlák alapján az alsóhatári polgármester cége 53 ezer eurós (1,6 millió korona) ÁFA-visszatérítési igénylést adott le a galántai adóhivatalban.

A pénzt akkoriban a polgármester cége meg is kapta, a hatóságok később derítették ki, hogy Dora csalás útján juthatott az összeghez.

Az ügyet tovább súlyosbítja, hogy az említett nagyszombati cég – amelytől papíron Doráék trágyát vásároltak – ügyvezetője, Vojtech R. később eltűnt. Holttestét idén januárban találták meg Csallóközkürt (Dunaszerdahelyi járás) kataszterében a NAKA munkatársai, az illegális sírhelyre a csallóközi maffiaper egyik vádlottjának iránymutatása alapján bukkantak rá.

A hatóságok Dora Ferencet vádolják a Vojtech R. ellen elkövetett gyilkosság megrendelésével, az alsóhatári polgármestert többek között emiatt is helyezte vizsgálati fogságba a Specializált Büntetőbíróság február 24-én. A Galántán zajló eljárásnak azonban a gyilkossághoz nincs köze, a járásbíróság külön tárgyalja az adócsalás ügyét.

Az eljárás második vádpontja nem sokban különbözik az elsőtől, szintén fiktív trágyavásárlásról van szó, és az ezzel összefüggő jogosulatlan ÁFA-visszatérítést írják Dora számlájára, ugyanakkor ez a csalás nagyobb mértékű, és a polgármesternek egy vádlottársa is van Peter V. személyében.

Az előző esethez hasonlóan ez a bűncselekmény is 2006-ban történt. Dora cége, az ASTER PLUS fiktív módon vásárolt 1500 tonna trágyát egy azóta már megszűnt, Nagyszombat környéki társaságtól, melynek ügyvezetője abban az időben Peter V. volt.

Ebben az üzletben 488 ezer eurós (14,7 millió korona) ár állt a fiktív számlán, és a hamis tranzakciót követően az ASTER PLUS 92 ezer eurónyi (2,8 millió korona) áfát igényelt vissza az adóhivataltól.

Amennyiben a vádlottak bűnössége beigazolódik, akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

A 2015 májusa óta tartó eljárás – amelynek egyes tárgyalásait többször is a vádlottak ügyvédeinek hiányzása miatt kellett elnapolni –, további tanúk meghallgatásával áprilisban folytatódik.

(db)