Filmiskolát neveztek el Sidney Poitier-ről

2021. január 26. - 13:09 | Kultúra

Filmiskolát neveztek el a 93 éves legendás amerikai filmszínészről, Sidney Poitier-ről Arizonában.

Filmiskolát neveztek el Sidney Poitier-ről
-illusztráció- (Fotó: AP)

Az Arizonai Állami Egyetem hétfőn virtuális ceremónián ünnepelte a Sidney Poitier Új Amerikai Filmiskola létrejöttét.

Arizona fontos szerepet játszott Poitier életében és pályafutásában: ott forgatta 1963-ban a Nézzétek a mező liliomait! című filmjét. Alakításáért ő lett az első afroamerikai színész, aki megkapta a legjobb színész Oscar-díját.

Michael M. Crow, az egyetem elnöke méltatásában hangsúlyozta, hogy Poitier mindazokat az értékeket megtestesíti, amelyek az intézmény számára fontosak: a kiválóságot, a lendületet és a szenvedélyt, párosítva a társadalmi célok szolgálatával.

Az elnök elismerően szólt a színész alkotói energiáiról, dinamizmusáról, elhivatottságáról, ambíciójáról, a pályafutása során vállalt filmjeiről, arról az útról, amelyet élete során bejárt.

Felidézte, hogy a Miamiban született és a Bahamákon nevelkedett színész, paradicsomtermesztők gyermeke, színházi munkákkal kezdte karrierjét.

Az egyetem a filmes képzés létrehozásához jelentős beruházásokat hajtott végre, sokmillió dollárt fektetett a technológiai fejlesztésbe, amelynek révén az egyik legnagyobb és legsokoldalúbb, sokak számára elérhető filmes képzési intézményt kívánják megteremteni.

Rugalmas képzési rendszerrel, egyebek mellett online oktatási formákkal több ezer diákkal akarják növelni az egyetem hallgatóinak számát. A képzéseket pedig a hagyományos filmkészítés mellett sok újdonsággal is kitágítják.

A filmiskola 2022 őszétől költözik új helyére, az arizonai Mesába, az egyetem kampuszától tíz kilométerre. De az iskola az egyetem új Los Angeles-i központjában is helyet kap.

Poitier, aki mostanában ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, nem vett részt a névadóünnepségen. Lánya, Beverly Poitier-Henderson egy interjúban elmondta, hogy apja jól van és élvezi családja társaságát. Mint hozzáfűzte: a színész megtiszteltetésnek tartja, hogy róla nevezték el az új filmiskolát.

A ceremóniára gratulációt küldött Poitier barátja, Harry Belafonte, aki "drága embernek és csodálatos amerikai polgárnak" nevezte Poitier-t.

(MTI)

Címkék: Sidney Poitier