Finnország és Svédország továbbra is egyszerre kíván csatlakozni a NATO-hoz

2023. február 2. - 19:15 | Külföld

Finnország és Svédország egyszerre kíván csatlakozni a NATO-hoz, dacára annak, hogy Törökország egyelőre blokkolja a svéd folyamatot, a megkezdett utat "kéz a kézben" kell folytatni - jelentette ki Sanna Marin finn kormányfő csütörtökön Stockholmban, svéd hivatali partnerénél, Ulf Kristerssonnál tett látogatása alkalmával.

Finnország és Svédország továbbra is egyszerre kíván csatlakozni a NATO-hoz
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

"Finnország és Svédország közösen kérték felvételüket, és mindenki érdekét szolgálja, hogy közösen lépjünk is be a NATO-ba"

- húzta alá a finn miniszterelnök.

Sanna Marin hangsúlyozta: nincs ínyére, hogy Svédországot "problémás diáknak" bélyegzik. Mint mondta, Finnországhoz hasonlóan Svédország is teljesíti a tagság feltételeit, így bíznak abban, hogy hamarosan valamennyi NATO-tagország ratifikálja a csatlakozási jegyzőkönyveket, és az észak-atlanti szövetség júliusban Vilniusban megrendezésre kerülő csúcstalálkozójára már mindketten teljes jogú tagok lesznek.

"Közösen indultunk el ezen az úton. És közösen is fogunk végigmenni rajta"

- emelte ki Ulf Kristersson.

Finnország és Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét a transzatlanti katonai-politikai szövetség mind a 30 tagállamának jóvá kell hagynia. A két észak-európai ország tavaly különmegállapodást írt alá Törökországgal ennek érdekében.

Ankara a svéd és finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának feltételeként a többi között terroristának nyilvánított emberek, többnyire kurdok kiadását szabta. Mindemellett az elmúlt hetekben Svédországban több utcai provokáció - köztük a török elnököt ábrázoló bábu felakasztása és a Korán elégetése - is útjába állt annak, hogy Törökország ratifikálja Svédország csatlakozását.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán megismételte azt az álláspontját, hogy beleegyezne Finnország NATO-csatlakozásába, de Svédország nélkül.

Az Ilta-Sanomat című finn lapban csütörtökön megjelent felmérés szerint a finn megkérdezettek többsége úgy véli, hogy Helsinkinek nem kell Stockholmra várnia a svéd csatlakozási kérelem ratifikációjának elhúzódása esetében.

(MTI)