Finnországnak nincs miről tárgyalnia, a Fidesz parlamenti delegációjával 

2023. március 5. - 17:41 | Külföld

A tagállamok közül Magyarországon kívül már csak Törökország nem szavazott Finnország és Svédország NATO-tagságáról, miután tavaly az ukrán-orosz háború miatt mindkét ország a felvételét kérte.

Finnországnak nincs miről tárgyalnia, a Fidesz parlamenti delegációjával 
A finn parlament épülete - Wikipedia.org

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté szerint párttásrsai közül „többen kifogásolták, hogy ezeknek az országoknak a politikusai az elmúlt években durván, alaptalanul, sokszor közönséges módon sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek”.

A felvetést Szijjártó Péter külügyminiszter is jogosnak nevezte, aki szintén összekötötte a NATO-bővítést a magyar demokrácia és jogállamisággal kapcsolatos bírálatokkal és uniós eljárásokkal.

A Fidesz-képviselők fenntartásai miatt négyfős, Hende Csaba vezette képviselőcsoport (Győri Enikő, Németh Zsolt és Schaller Baross Ernő) látogat jövő héten Stockholmba és Helsinkibe, hogy számon kérje a finn és svéd politikusok bírálatait.

A finn parlament külügyi bizottságának alelnöke, Erkki Tuomioja a Demokraatti című lapnak kijelentette, hogy nem a magyar parlament, hanem a Fidesz-frakció látogatásának tekinti a fideszes képviselőcsoport helsinki útját, ami szerinte Orbán Viktor belpolitikai játszmájáról szól.

„Finnországnak nincs miről tárgyalnia, nincs mit magyaráznia a delegációnak” - nyilatkozta a lapnak a szociáldemokrata politikus, aki 2000-2007, majd 2011-15 között külügyminiszter volt.

Tuomioja aláhúzta, hogy a magyar politikai retorikát „erősen áthatják a sérelmek, és a bocsánatkérés követelése”.

A volt külügyminiszter szerint a fideszes delegáció nem fogja összekötni a NATO-bővítést az uniós magyar források befagyasztásának kérdésével. A Demokraattinak szintén nyilatkozó Matti Vanhanen házelnök is azt hangsúlyozta, ahogy a NATO és az EU két külön szervezet, Finn- és Svédország felvétele és az uniós pénzek között nincs összefüggés.

VIA 444.hu