A fitymaszűkület - Mikor van szükség kezelésre?

2020. március 2. - 11:33 | Régió

A fimózis a fityma szűkülete, amely lehetetlenné teszi a bőr lehúzását a pénisz makkjáról.

A fitymaszűkület - Mikor van szükség kezelésre?
Dr. Beleni Andrea - urológus (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Ez az állapot a kisebb fiúknál teljesen természetes. Rendszerint magától megváltozik a serdülőkor előtt vagy alatt.

Különbséget kell tenni a fiziológiai és a patológiás fimózis között. A fiziológiai fimózis általában az iskolaérett korra megszűnik.

A fityma letapadása és a fimózis nemcsak a természet szeszélye, hanem van egy funkciója is: ez védi a makkot a vizelettől és a széklettől, hogy semmilyen baktérium ne kerüljön a húgycsőbe.

Különösen pelenkás korban nagy a fertőzés kockázata. Általában a fityma letapadása az élet első éveiben magától feloldódik, és a fityma szűkülése is eltűnik. Türelmesnek kell lenni, mert a fityma letapadása akár a pubertáskorig tarthat. Így körülbelül a hétéves fiúk fele képes lehúzni a fitymát, tízéves korukban már kétharmaduknak sikerül ugyanez.

Ha a szülők meg szeretnék óvni gyermeküket, soha ne húzzák erővel vissza a fitymát! Ez nemcsak fájdalmas, hanem az érzékeny fityma sérülését is okozhatja. Amikor a gyermek a fürdővízben ül, és a bőr lágyabb, a szülőknek akkor is rendkívül óvatosan kell használniuk a mosdókendőt a nemi higiénia során, hogy lássák, a fityma egy kicsit mozog-e.

A később is fennálló fitymaszűkület kezelése esetén kortizon-kenőcs vagy a sebészeti beavatkozás áll rendelkezésre.

Dr. Beleni Andrea - urológus szakorvos

www.urologus-gyor.hu


Amennyiben bármilyen urológiai panasza vagy kérdése van, küldje el a contact@urologus-gyor.hu e-mail címre, és Dr. Beleni Andrea a Paraméter orvosi rovatában válaszol!