A fizu, a pofa meg a segghülyék

Széky János | 2016. április 29. - 22:16 | Vélemény

Mint minden magyar újságolvasó tudja, a Magyar Nemzeti Bank hat alapítványa végül mégiscsak kénytelen volt közzétenni szerződéseit, miután sokáig ragaszkodtak ahhoz a tételhez, hogy a hozzájuk került pénzek -  mintegy 260 milliárd forint – „elvesztették közpénz jellegüket”. Az anyagokból kiderült, hogy a New Wave nevű médiacégcsoport összesen 642 millió forintot kapott az alapítványoktól. Olyan pénzt tehát, aminek magáncélokra felhasznált közpénz jellegét sokáig kormánysegítséggel igyekeztek tagadni.

A fizu, a pofa meg a segghülyék

A New Wave-cégek a feltörekvő Vs.hu portál tulajdonosai. Amikor az információ nyilvánosságra került, a Vs.hu kiváló rovatvezetői és munkatársai sorra felmondtak. Némi habozás után így döntött a főszerkesztő is.

Majdnem mindenki kalapot emelt a lekiismeretükre hallgató újságírók előtt. Kár a Vs-ért, annál inkább, mert az utóbbi időben két olyan anyag is megjelent náluk, amely a (sajnos) szokásos korrupciós és kulturális botrányok helyett a rendszer politikai lényegére vetett némi fényt. Az egyik az orosz titkosszolgálati dezinformáció magyarországi behatolását tekinti át, a másik a Századvég cégcsoport hosszas pereskedés után nyilvánosságra hozott szakpolitikai tanulmányait kezdte elemezni. Távozása előtt a Vs.hu-nál dolgozott Joó Hajnalka is, az az újságíró, aki a TASZ segítségével elérte, hogy a Miniszterelnökség kiadja a tanulmányokat.

(Mielőtt bárki belém köt: utólag rájöttem, hogy az MNB-alapítványi pénzeknek kétszeresen is végkedvezményezettje voltam, tudtomon kívül. Többször írtam a Vs.hu-ra, és részt vettem egy könyv fordításában, amire a kiadó az egyik alapítványnál pályázott. A honorárium mindkét esetben tisztes volt, de reális, nem a piaci díjazás sokszorosa. És olyan munka volt, amit nem kell szégyellnem.)

A Századvég a Miniszterelnökségnek dolgozik, és tanácsaival támogatja (amiket a kormányzat vagy megfogad, vagy nem). Mivel az iratok most már szabadon letölthetők a TASZ honlapjáról, bárki megtudhatja, milyen színvonalú és milyen gondolkodásmódra valló munkát végzett a Századvég forintmilliárdok ellenében 2012 eleje és 2014 ősze között.

(1/9) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre:
- - - - - - -