Foci a háborús időkben, amikor Fehér, a KFC kapusa igazán elemében volt

2021. április 27. - 18:36 | Kultúra

Komárom vármegyei mindennapok a Nagy Háború árnyékában című helytörténeti alsorozatunkkal fel- és megidézzük olvasóinknak, hogyan zajlottak a hátországi emberek mindennapjai, ill. hogyan alakult a tájhoz kötődő személyiségek élete és munkássága az Alsó-Csallóközben az 1914–1918. évi világégés idején. Forrásunk a korabeli regionális sajtó. (CVIII. rész)

Foci a háborús időkben, amikor Fehér, a KFC kapusa igazán elemében volt
Forrás: www.gutenberg.org

Megnyugtató hírek érkeznek a mezőgazdaság területéről 1915 tavaszán. A legszükségesebb teendőket a földművelők befejezték, s már a tengeri vetésén dolgoznak. Ha az időviszonyok továbbra is megfelelően alakulnak, akkor a termés is kedvező lehet.

*

Erdélyi Gáspár elnök szerkesztésében nyomtatott kiadványban látott napvilágot a Komárom vármegye árvaszékének 1914. évi állapotáról szóló hivatalos jelentés. Belőle kitűnik, hogy az ügymenet – „dacára a háború okozta munkatöbbletnek s a munkaerő csökkenésének“ – akadálytalan volt. Az árvaházi kamatjövedelemből 4479 koronát fordítottak árvasegélyre. Az árvaszék 200 ezer Koronát jegyzett kölcsönre. Az 1914. év végén 16 817 egyént gyámoltként, 369-et pedig gondnokoltként tartott nyilván, s összesen 17 351 ügydarabot intézett el.

*

A Komáromi Football Club mérkőzést rendezett a Győri Egyetértés első csapata ellen. Helyszín: a KFC sporttelepe. Időpont: 1915. május 2., vasárnap délután 4 óra – a rokkant katonák javára. A helyi sajtó imigyen jellemezte a Duna-partiak ellenfelét: „A szimpatikus győriekről a legteljesebb elismeréssel szólhatunk – amit fair játékukért különösen megérdemelnek. Szép összjáték felett rendelkeznek, jó labdatechnikájuk van, és agilitás dolgában sem hagyott semmi kivánni valót a csapat, amely egy héttel előbb a Szombathelyi Sport Egyletet 5:0-ra verte.“

Az aktuális mérkőzés végeredménye: K. F. C.–Győri Egyetértés 4:6 (2:3). A góllövőket a korabeli tudósító, sajnos, nem nevezte meg, de hangulatos beszámolója az összecsapásról ránk maradt:

„(...) A városunkban időző több fővárosi játékossal jelentékenyen megerősített K. F. C. jól megállta a helyét, minden játékos teljes igyekezettel dolgozott. A csapat legjobb embere, Fehér, a kapus, aki a védelemben – hogy megfelelő szóval éljünk – igazán elemében volt, és bravúrosan védte kapuját. A csatársorban Kovácsot, ezt a nagy stílű játékost, kell kiemelnünk, ki a támadások lelke és a goalok rugója volt.

Mindkét félidő eredménye 3:2 volt a győriek javára. A mérkőzést, amely nagyon érdekes és élvezetes volt, nagy közönség nézte végig, és Sugár István, a magyar fottballbírói kar e kiváló tagja vezette – mindkét fél teljes megelégedésére.

A K. F. C. vasárnap a Győri Egyetértés bajnokcsapatával Győrben revans mérkőzésen játszik.“

Lelkes Vince