Focivébés pikantéria, avagy bizarr felállású a holnapi meccs

Bár az oroszországi labdarúgó-világbajnokság keddi elődöntőjében Belgiummal találkozó franciáké a torna második legfiatalabb kerete, az együttes egyik alapembere, Benjamin Pavard szerint senkitől sem tartanak és a kezdetektől magabiztosak.

Focivébés pikantéria, avagy bizarr felállású a holnapi meccs
Illusztráció

A 22 éves futballista Didier Deschamps szövetségi kapitánnyal kapcsolatban - aki az 1998-ban vb-aranyérmes és 2000-ben Európa-bajnok együttes csapatkapitánya volt - elárulta: hatékonyan képes motiválni a játékosait, akik készen állnak arra, hogy "háborúba" menjenek vele.

Az elődöntőnek külön pikantériát kölcsönöz, hogy Deschamps csapattársaként a francia sikerekben szintén részes Thierry Henry jelenleg a belga válogatott másodedzője. A francia sajtóban ezért "DD kontra Titi" szlogennel vezetik fel a keddi mérkőzést.

A 123-szoros válogatott Henryval kapcsolatban a csatár Olivier Giroud ezt a felállást "bizarrnak" nevezte. Hozzátette: büszke lenne arra, ha meg tudná mutatni Henrynak, hogy a rossz tábort választotta. A balhátvéd Lucas Hernandez annyit jegyzett meg: "ha nyerünk, akkor velünk együtt örülhet, hiszen ő is francia". Kylian Mbappé szerint furcsa lesz az ellenfél kispadján egy franciát látniuk, de a helyzetet alighanem Henry is hasonlóképpen éli majd meg. "Nagyon tiszteljük őt, nagyszerű játékos volt, aki inspirált engem" - nyilatkozta Mbappé, akit játéka miatt sokan éppen Henryhoz hasonlítanak.

A mérkőzésen döntő lehet a két kapus teljesítménye, a belga Thibaut Courtois és a francia Hugo Lloris válogatott és klubszinten is egyaránt komoly nemzetközi rutinnal rendelkezik. Giroud szerint - aki Llorist a válogatottból, Courtois-t pedig klubcsapatából, a Chelsea-ből ismeri - azonban kétség sem férhet ahhoz, hogy melyikük a jobb. "Hugo a legjobb! Elnézést, Thibaut" - mondta a támadó, aki azért tisztában van azzal is, hogy nehéz lesz bevenniük az erős védelem mögött helyezkedő Courtois kapuját. A francia csatár hozzátette: a gólvonalon mindkét kapus nagyon jó, viszont Lloris robbanékonyabb.

Saját magára vonatkozóan a francia együttes előretolt támadója - aki még nem szerzett gólt a tornán - azt mondta: megpróbál területet nyitni a csapattársai számára. "Ez az én önzetlen oldalam" - nyilatkozta Giroud taktikai feladatáról, amely elmondása szerint ötven százalékban a hatékony támadójátékról, a másik fele viszont a labda nélküli mozgásokról és a letámadásról szól.

Roberto Martinez, a belgák szövetségi kapitánya azt mondta: a csapategység tovább viheti őket a nem mindennapi oroszországi utazáson. "A játékosok sok éve remekül dolgoznak együtt, és pontosan azt érdemlik, hogy ott legyenek, ahol most vannak" - fogalmazott a spanyol tréner. "A legfontosabb aspektusa az volt a munkánknak, hogy csapatként működjünk. A tehetség és az egyéni képességek nagyon fontosak, de az ilyen tornákon, mint a világbajnokság, csapatként kell jól szerepelni" - mondta. Hozzátette: az elődöntővel ismeretlen területre lépnek, soha nem voltak még hasonló helyzetben, s ezért is nagyon fontos, hogy a franciák ellen jó legyen a csapatszellem.
"A legjobb formánkat kell nyújtanunk" - jelentette ki.

A belgákat érzékenyen érintheti egyik alapemberük, Thomas Meunier sárga lapos eltiltása, hiszen a középpályásnak a védekezésben és a támadásépítésben is fontos szerep jutott az eddigi mérkőzéseken.

A Franciaország-Belgium összecsapást Szentpéterváron rendezik kedden 20 órától, a találkozó játékvezetője az uruguayi Andrés Cunha lesz. A vesztes szombaton a bronzmérkőzésen, a győztes vasárnap a döntőben játszhat, a másik ágon Anglia és Horvátország találkozik egymással szerdán.

MTI