A Focus adatai azt mutatják, hogy Šefčovič esélytelenül, vesztes csatába indul

2019. március 18. - 11:36 | Belföld

Talán ezért is indította már a választások másnapján a második fordulós kampányát a szlovák eurobiztos, a Smer jelölte azzal, hogy támadta Zuzana Čaputovát. Maroš Šefčovič kevesebb szavazatot kapott az első körben, mint amennyivel 5 éve Radoslav Procházka vagy 15 éve Eduard Kukan be sem jutott a második fordulóba.

A Focus adatai azt mutatják, hogy Šefčovič esélytelenül, vesztes csatába indul
Maroš Šefčovič és felesége (Fotó: TASR)

Amióta Szlovákiában közvetlenül választják az államfőt, még sohasem volt ekkora különbség az első és a második helyezett között az első fordulóban. Zuzana Čaputová, a Progresívne Slovensko alelnöke 870 ezer szavazatot szerzett, 470 ezerrel többet, mint Maroš Šefčovič, aki alig érte el a 400 ezret. Több mint kétszeres a különbség köztük, és kérdés, hogy a második fordulóra meg tud-e győzni Šefčovič ennyi embert, vagy el tud-e tántorítani attól, hogy Čaputovára szavazzon még egyszer. Az biztos, hogy meg fogja próbálni.

A Focus ügynökség választás előtti napokban készített felmérése szerint azonban a hangulat akkor olyan volt, hogy Čaputová a második körben a szavazatok közel kétharmadával (64,4%) győzhet Šefčovič ellen (35,6%).

A Markízának készített, 1107 megkérdezett válaszain alapuló felmérés meglehetősen pontosra sikeredett az első forduló eredményeit illetően, alig egy százalékos eltérések mutatkoztak a valós eredményhez képest a vezető jelöltek esetében.

A Denník N levezette, hogy mivel az első fordulóban kb. 2,2 millióan szavaztak, és valószínűleg nem fog drámaian csökkenni a részvételi arány, a győztesnek legalább 1 millió szavazatot kellene megszereznie. Ehhez pedig Čaputová jóval közelebb áll a maga 870 ezrével.

Zuzana Čaputová a mostani első körös eredményével csaknem megdöntötte Ivan Gašparovič 2009-es rekordját (876 ezer). Gašparovič akkor ezt hivatalban lévő államfőként érte el, a Smer gyakorlatilag csúcson lévő támogatottságával.

Šefčovič egyedüli lehetősége, hogy megszólítsa Štefan Harabin, Marian Kotleba és Milan Krajniak választóit, de még ha az ő szavazataikat össze is adjuk, sem éri utol Čaputovát. Itt jön a képbe ugyanakkor, hogy az egyes alulmaradt jelöltek szimpatizánsai közül a második fordulóban ki szavaznak egyikükre vagy a másikra.

A Focus első kör előtti felmérése szerint ugyanis Šefčovičnak még az említetteknél sincs különösebben nagy esélye a szavazatok nagy hányadát megszerezni. A Harabinra leadott mintegy 300 ezer szavazatnak legalábbis csak a harmadát, Kotleba 222 ezréből csak néhány 10 ezret, valamint Krajniak 60 ezrének ötödét.

Érdekesség viszont, hogy a válaszadók között (ez már lényegesen kisebb mintákat jelent, nagyobb hibalehetőséggel) az első körben Bugár Bélára szavazók harmada választaná a második fordulóban Šefčovičot.

A másik oldalon Bugár szavazói közül ugyanannyian választanák Čaputovát, Krajniaknál és Kotlebánál (!) is valamivel többen vannak, akik a második körben rá voksolnának, Harabin szimpatizánsaitól is szerezhet szavazatokat, František Mikloškótól pedig aztán tényleg.

(Denník N)