FOCUS: Čaputová és Šefčovič kerülne be az elnökválasztás második körébe

2019. február 27. - 09:53 | Belföld

Az elnökválasztás első körét február végén Zuzana Čaputová nyerte volna a voksok 26,3 százalékát szerezve meg.

A második helyen Maroš Šefčovič végzett volna 20,4 százalékkal, így ők ketten jutottak volna a második fordulóba. A harmadik helyen Robert Mistrík végzett volna 13,1 százalékkal, aki viszont időközben visszalépett Čaputová javára. Ez a Focus ügynökség aktuális felméréséből derül ki, melyet Mistrík választási csapatának megrendelésére készítettek 1022 válaszadó bevonásával február 21. és 26. között.

A felmérés eredménye szerint az első három helyezettet Štefan Harabin követi 13,1 százalékkal. A többi jelölt sorrendje a következőképpen alakul: Marian Kotleba (8,5 %), Bugár Béla (5,8 %), Milan Krajniak, František Mikloško (mindketten 4,3 %), Eduard Chmelár (2%), Martin Daňo, Juraj Zábojník, Róbert Švec (mindhárman 0,7 %), Ivan Zuzula és Bohumila Tauchmannová (mindketten 0,1 %).

Nem egész három héttel az elnökválasztás előtt a megkérdezettek 82,2 százaléka járult volna biztosan az urnákhoz, 12,2 százalékuk még bizonytalan volt. A válaszadók több mint öt százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem venne részt a választáson.

Az elnökválasztás első fordulójára március 16-án kerül sor. Ha az első körben egyik jelölt sem szerzi meg az érvényes szavazatok több mint felét, március 30-án második fordulót tartanak. Ebben az első kör két legsikeresebb jelöltje méri majd össze az erejét. Szavazni 7 és 22 óra között lehet majd.

TASR