FOCUS: Čaputovára szavaznának a legtöbben az első körben

2019. február 28. - 21:04 | Belföld

Ha február végén tartották volna az elnökválasztást, a legtöbben (44,8%) Zuzana Čaputovára szavaztak volna.

FOCUS: Čaputovára szavaznának a legtöbben az első körben
Fotó: Cséfalvay Á. András

A második helyen Maroš Šefčovič végzett volna a szavazatok 22,1 százalékát szerezve meg, a harmadikon pedig Štefan Harabin, akire a válaszadók 12 százaléka szavazna. Ez a Focus ügynökség telefonos felméréséből derül ki, melyet a Markíza tévétársaság megrendelésére készítettek Robert Mistrík visszalépése után, 804 válaszadó bevonásával.

Az első három helyezettet Marian Kotleba követné 8,2 százalékkal. A többi jelölt sorrendje a következőképpen alakulna: František Mikloško (3,5%), Bugár Béla (3,2%), Eduard Chmelár (2,5%), Milan Krajniak (2,4%).

Az egy százalékos küszöb alatt maradna Martin Daňo (0,9%), Róbert Švec (0,3%), Juraj Zábojník (0,1%), Ivan Zuzula és Bohumila Tauchmannová (mindketten 0,0%). A választások előtti alig három héttel a válaszadók 17 százaléka nem tudja, kire szavazzon, öt százalékuk pedig nem menne szavazni.

Az elnökválasztás első fordulójára március 16-án kerül sor. Ha az első körben egyik jelölt sem szerzi meg az érvényes szavazatok több mint felét, március 30-án második fordulót tartanak. Ebben az első kör két legsikeresebb jelöltje méri majd össze az erejét. Szavazni reggel héttől este tízig lehet majd.

TASR