FOCUS: Csökkent a Smer támogatottsága, Kotlebáé erősödött, küszöb alatt a Híd és az MKÖ is

2020. január 16. - 13:43 | Belföld

A Focus közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése szerint a választásokat januárban is Ficóék nyernék, népszerűségük azonban a decemberi felmérés eredményéhez képest némileg csökkent.

FOCUS: Csökkent a Smer támogatottsága, Kotlebáé erősödött, küszöb alatt a Híd és az MKÖ is
Fotó: TASR - illusztráció

A Focus legfrissebb felmérése szerint a Smer-SD jelenleg 18,7 százalékon áll, ami 0,9 százalékos gyengülést jelent a decemberi eredményhez képest.

Kotlebáék támogatottsága szinte ugrásszerűen megnőtt a Focus decemberi felméréshez képest: a ĽSNS-t januárban 13,6 százalékon mérték, míg decemberben még 11,8 százalékon álltak.

Továbbra is a harmadik helyen áll a PS/Spolu 10,5 százalékkal. Tőlük nem sokkal lemaradva következik a Za ľudí 10,3 százalékkal. Az OĽaNO az ötödik helyre került 7,7 százalékkal, majd következik a Sme rodina (7,1 százalék), a KDH (6 százalék) és az SaS (5,4 százalék).

Éppen hogy átlépné a parlamenti küszöböt a felmérés alapján Andrej Danko pártja. Az SNS-t januárban mindössze 5,1 százalékon mérték.

Ezúttal is a küszöb alá csúszott a Híd (4 százalék) és a Magyar Közösségi Összefogás (3,7 százalék). Előbbi támogatottsága a Focus legutóbbi felméréséhez képest 0,3, utóbbié 0,6 százalékkal csökkent.


Forrás: Denník N

A többi 12 politikai tömörülés a szavazatok 1%-át sem szerezte volna meg. A felmérés eredménye szerint a támogatottságuk a következőképpen alakult: Máme toho dosť!, Socialisti.sk (mindkettő 0,5%), Starostovia a nezávislí kandidáti (0,4%), Hlas ľudu, Demokratická strana, Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku, Práca Slovenského národa (egyenként 0,2%), Slovenské hnutie obrody (0,1%). 0%-on áll a Slovenská liga, a Solidarita - hnutie pracujúcej chudoby, a Hlas pravice és a 99 % - občiansky hlas.

A felmérés eredménye szerint a parlamentben a Smer-SD 33, az ĽSNS 24, a PS-Spolu 19, a Za ľudí 18, az OĽaNO 14, a Sme rodina 13, a KDH 11, az SaS és az SNS pedig egyenként 9 mandátumot szerezne.

A megkérdezettek 78%-a járult volna az urnákhoz. Csaknem 13 százaléknyian nem mentek volna el szavazni. Nem tudott dönteni a válaszadók 9,5%-a.

A Focus ügynökség a PS-Spolu pártkoalíció megrendelésére készítette a felmérést január 10. és 14. között 1010 válaszadó bevonásával.


(TASR/DenníkN/para)