FOCUS: Kiska a legmegbízhatóbb politikus, Bugár a harmadik

2018. február 9. - 12:26 | Belföld

Az emberek Andrej Kiska államfőt tartják a legmegbízhatóbb politikusnak – derült ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség januári felméréséből.

FOCUS: Kiska a legmegbízhatóbb politikus, Bugár a harmadik
Fotó: SITA

Az ügynökség által megkérdezettek 52,6 százaléka úgy gondolja, hogy

Andrej Kiska köztársasági elnökben lehet a leginkább megbízni a szlovákiai politikusok közül.

A válaszadók szerint az SNS elnöke, Andrej Danko a második, míg Bugár Béla, a Híd elnöke a harmadik legmegbízhatóbb politikus az országban. Előbbire a válaszadók 33,2, utóbbira 31 százaléka szavazott.

A felmérés szerint Robert Fico (Smer) kormányfő jelenleg a hatodik legmegbízhatóbb politikus az országban – a válaszadók 29,5 százaléka voksolt rá. A miniszterelnököt az ellenzéki SaS elnöke, Richard Sulík (30,7 százalék) és a Sme rodina vezetője, Boris Kollár (30,5 százalék) is megelőzte.

A megbízhatósági rangsorban Ficót kisebb lemaradással Igor Matovič, az OĽaNO elnöke követi 26,5 százalékkal. Utána következik a parlamenten kívüli KDH vezetője, Alojz Hlina 18,9 százalékkal és Marian Kotleba (ĽSNS) 13,6 százalékkal.

A ĽSNS elnöke egyben a legmegbízhatatlanabb politikus is Szlovákiában: a válaszadók 82,4 százaléka nem bízik Kotlebában.

A második legkevésbé szavahihető politikus Matovič (70 százalék), míg harmadik helyre Fico került 67,7 százalékkal. Őket követi Hlina (67 százalék), Kollár és Bugár (64,7-64,7 százalék), Sulík (64,6 százalék) és Danko (63,1 százalék). Az utolsó helyen Andrej Kiska köztársasági elnök áll.

A Focus közvélemény-kutató ügynökség január 23. és 28. között készítette a felmérést, melynek során összesen 1012, 18 év feletti állampolgárt kérdeztek meg. A válaszadóknak az alábbi kérdést tették fel: Milyen mértékben bíznak, illetve nem bíznak az egyes politikusokban?


TASR/para