FOCUS: Szlovákia lakosainak háromnegyedét nyugtalanítja a szélsőséges nézetek terjedése

2017. augusztus 11. - 16:11 | Belföld

Szlovákiában az emberek háromnegyedét (71 százalék) a szélsőséges nézetek terjedése (extrémizmus) és annak hatása nagyon komoly probléma, ami nagyon nyugtalanító a számukra – derült ki a  Közéleti Kérdések Intézete (IVO)felméréséből.

FOCUS: Szlovákia lakosainak háromnegyedét nyugtalanítja a szélsőséges nézetek terjedése
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

„A vélemények egyenlően oszlanak el a különböző társadalmi környezetben. Az extrémizmus megerősödése ugyanúgy nyugtalanítja a nőket, mint a férfiakat, minden korosztály nagy részét, minden iskolai végzettséggel kapcsolatos kategóriába tartozó személyt, a szlovák és a magyar nemzetiségű állampolgárokat, minden egyes megye lakosainak a többségét és kisebb és nagyobb falvak lakosait is“ – áll a közvélemény-kutatásban.

Az extrémizmusról másképp gondolkodik az emberek 13 százaléka, nem látnak semmilyen veszélyt a szélsőséges nézetek terjedésében.

A felmérésben résztvevők kétharmada szerint komoly gondot jelet az erőszak és az intoleráns viselkedés terjedése a közösségi oldalakon.

Az is kiderült a közvélemény-kutatásból, hogy Kotleba pártja,a Mi Szlovákiánk Néppárt szimpatizánsainak 21 százaléka szerint az extrémizmus komoly problémát jelent, más pártok szimpatizánsai között 63 százaléktól 84 százalékig terjedő mennyiséget tesz ki azok száma, akik aggódnak annak terjedése miatt.

Az IVO a Focus ügynökséget bízta meg az adatok összegyűjtésével, amit július 13. és július 24. között végeztek 1025 személy részvételével.

TASR/para