FOCUS: Szlovákia lakosságának többsége támogatja az EU-és NATO-tagságot

2017. június 30. - 15:19 | Belföld

Szlovákia EU-tagságát az ország felnőtt lakosságának 74 százaléka,  NATO-tagságát pedig az emberek 58 százaléka támogatja – derült ki a Focus ügynökség közvélemény-kutatásából.

A felmérést május 31. és június 4. között készítetteék 1012 személy részvételével .

A pártok közül csak a Mi Szlovákiánk Néppárt szavazóinak 46 százaléka EU-párti, 53 százalékuk pedig EU-ellenes. A Kotleba-pártra voksolók 30 százaléka helyesli a NATO-tagságot, 66 százalékuk pedig ellenzi azt – árulta el Oľga Gyárfášová szociológus.

A közvélemény-kutatás érdekességet is kimutatott, mégpedig azt, hogy az EU-kritikus SaS (Szabadság és Szolidaritás) szavazóinak 95 százaléka EU-szimpatizáns, őket követi a KDH 85, majd a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 82 százalékkal. „Nagyon úgy tűnik, hogy a SaS szavazóinak nem tetszik a párt elnökének, Richard Sulíknak a sokszor nagyon EU-kritikus hozzáállása“ – jegyezte meg Gyárfášová. Érdekesnek tartja az SNS szavazóinak kiállását az EU-tagság mellett, mert a múltban sokszor felemelte a párt vezetése a szavát az integráció ellen

A szoviológus szerint az EU-hoz való hozzáállás változásához nagyban hozzájárulhatott az, hogy megváltozott Robert Fico ezzel kapcsolatos retrikája, mivel a szlovák kormáynfő régebben erős kritikákat fogalmazott meg Brüsszellel szemben a menekültkvóták miatt. Fico azonban most már úgy gondolja, hogy Szlovákiának ott kell lenni az Európai Unió „élvonalában“.

A NATO-tagságot az ország lakosságának 58 százaléka helyesli, 38 százalék pedig ellene van – derült ki a FOCUS felmérésből.

aktuality.sk, SITA/para

Címkék: EU-tagság, NATO