FOCUS: A szlovákiai lakosság több mint fele nem ellenezné a NATO-csapatok jelenlétét

2022. március 6. - 14:44 | Belföld

A Focus közvélemény-kutató ügynökség az orosz-ukrán háború kitörése előtt, illetve azt követően azzal kapcsolatban készített felmérést, hogy a szlovák állampolgárok miként viszonyulnak a NATO-hoz és katonáinak jelenlétéhez az országban.

FOCUS: A szlovákiai lakosság több mint fele nem ellenezné a NATO-csapatok jelenlétét
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A Markíza által ismertetett felmérés eredménye szerint a szlovákiai lakosság felének nem lenne ellenére, ha NATO-csapatok lennének jelen Szlovákiában. Ennek a feltétele azonban az lenne, hogy Szlovákia választhassa ki, melyik tagállamból érkezhetnek katonák. Többen ugyanis elleneznék, hogy amerikai csapatok érkezzenek.

Amennyiben lenne lehetőség, hogy kiválasszuk, mely tagállamból érkezzenek katonák, az emberek 14 százaléka határozottan, 36 százaléka pedig inkább egyetértene a szlovákiai jelenlétükkel.

Ha csak amerikai katonák érkeznének, a megkérdezettek tizede értene ezzel egyet határozottan, nem egész ötödük pedig inkább egyetértene. Az amerikai csapatok szlovákiai jelenlétével a megkérdezettek 40 százaléka határozottan nem ért egyet, 27 százalékuk pedig inkább ellenezné.

A Focus ügynökség felmérésének eredményeit a Markíza vasárnapi Na telo című műsorában mutatták be. A közvélemény-kutatást február 22. és március 1. között végezték, miközben Oroszország február 24-én támadta meg Ukrajnát.

A felmérésben arra is kitértek, hogy az emberek milyen mértékbe értenek egyet Szlovákia NATO-tagságával. A megkérdezettek 61 százaléka ért egyet a tagsággal, 36 százaléka ellenzi.

Az RTVS felkérésére a Median készített hasonló felmérést: a megkérdezettek 77 százaléka tartja agressziónak Ukrajna katonai megszállását, csupán 13 százalékuk gondolja ennek az ellenkezőjét.

A válaszadók 57 százaléka szerint az Ukrajnában kialakult konfliktusért Oroszország a felelős, 25 százalékuk viszont úgy látja, hogy inkább az USA és a nyugat.

Az emberek 94 százaléka viszont támogatja a NATO igyekezetét az orosz-ukrán konfliktus megoldására, a legnagyobb részük szerint pedig katonai beavatkozás helyett szankciókat és gazdasági nyomást kell alkalmazni. Az ellentámadást csupán 12 százalékuk támogatná.

A Median felmérése kitért a szlovákiai lakosság félelmeire is. Ez alapján az emberek 75 százaléka aggódik Szlovákia biztonsága miatt, 70 százalékuk pedig az atomháborútól is tart. A Median március 1. és 3. között végezte a felmérést.


(tvnoviny.sk/para)

Címkék: felmérés, NATO, Focus, Median