Fődíjat kap a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma dokumentumfilmje az „Ártatlan bűnösök. Gömöriek a szovjet lágerekben“

2017. szeptember 6. - 16:14 | Kultúra

Az Európai Kulturális Örökség Napjai alkalmából, 2017. szeptember 7-én, Nagyszombatban kerül sor a Szlovák Nemzeti Múzeum, a Szlovák Köztársaság Műemlékvédelmi Hivatala és a Revue pre kultúrne dedičstvo Pamiatky a múzeá folyóirat szerkesztősége által immár 26. alkalommal megrendezendő ünnepélyes díjátadásra.

A 2016-ban, a kulturális örökségünk védelmében létrejött legkiemelkedőbb aktivitásokat 11 kategóriában értékelve díjazta a szakmai zsűri.

A Film – Videó – Audió – Multimédiák – Internet kategóriában a fődíjat a SZNM – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma dokumentumfilmje az „Ártatlan bűnösök. Gömöriek a szovjet lágerekben“ kapta. Az alkotók: Jarábik Gabriella, Szekeres Éva, Lichtmannegger László, Lehotai Aladár, Simon Ilona. A díjat a múzeum képviseletében Jarábik Gabriella és az alkotók veszik át.

A film az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, a Gulág Év alkalmából, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett „A mi történetünk“ című pályázati kategóriában elnyert pályázati összeg által készült a „Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából“, továbbá a SZNM – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma támogatásával.

(-)