A fogainkkal fizetünk a járványért – ez lett az eredménye, hogy nem mentünk el fogorvoshoz

2022. január 17. - 11:57 | Belföld

Szlovákiában a koronavírus-járvány miatt lényegesen kevesebben mentek fogorvoshoz éves preventív ellenőrzésre, ennek pedig most isszuk meg a levét.

A fogainkkal fizetünk a járványért – ez lett az eredménye, hogy nem mentünk el fogorvoshoz
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adatai szerint 2020-ban évközi viszonylatban 21 százalékkal csökkent a fogorvosoknál elvégzett preventív kivizsgálások száma. Egy Pozsony megyei klinikában például 70 százalékkal kevesebb preventív kivizsgálást végeztek el, mint egy átlagos évben.

Ezt viszont 2021-ben az emberek pénztárcája bánta, ugyanis a törvény szerint, ha valaki az előző évben nem volt preventív kivizsgáláson, a következő évben a biztosító nem állja a beavatkozások költségeit. A Szlovák Fogorvosi Kamara ezért 2021 végén törvénymódosítást indítványozott, miszerint 2022-ben a biztosítók teljes mértékben állják a fogorvosi kezeléseket abban az esetben is, ha valaki 2021-ben nem vett részt preventív kivizsgáláson.

Az egészségbiztosítók különféle összegekkel járulnak hozzá a fogászati kezelésekhez. A Dôvera például 150 eurót nyújt, erre viszont a biztosított egy adott évben öt részletre lebontva jogosult. Az Unionban viszont egyszerre kihasználható a 150 eurós támogatás.

Szlovákiában jelenleg lecsengőben van a járvány harmadik hulláma, a sorra nyitó szolgáltatások mellett pedig az emberek is bátrabban mennek fogorvoshoz. Lujza Hanová, a fogorvosi kamara szóvivője szerint az egészségügyi minisztériummal kidolgoztak egy irányelvet, amely szerint a fogorvosok eljárhatnak a járvány különféle fokozataitól függően. Például, ha valakinek valamilyen problémája van, hívja fel a fogorvosát, konzultálja vele problémáját, a többi pedig a fogorvoson áll, hogy hogyan tovább. A preventív kivizsgálásokra viszont továbbra is klasszikus módon kell bejelentkezni.

Azt, hogy az emberek újfent gyakrabban járnak fogorvoshoz, az egészségbiztosítók is regisztrálták – az Unionnál például 2020-ban 13 millió eurót fordítottak fogorvosi kezelésekre, 2021-ben viszont ez kb. 7 millióval több volt. Hasonló a helyzet a Dôveránál is, ott 2020-ban 6,7 millió euró ment fogorvosi kezelésekre, 2021-ben viszont ez az összeg majdnem megduplázódott.


(hnonline.sk)